Hrvati menjaju imena ulica nazvanih po ustašama? Jasna stvar

Izvor: B92, 23.Apr.2023, 15:09

Hrvati menjaju imena ulica nazvanih po ustašama? "Jasna stvar"

Pred Gradskom skupštinom Zagreba uskoro će se naći inicijativa za promenu imena ulica u tom gradu, nazvanih po onima koji su bili povezani s ustaškim režimom.

To je na komemoraciji žrtvama ustaškog logora Jasenovac izjavio gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

"Pre godinu dana u glavnom gradu države je, pored Glavnog kolodvora, otvoren spomenik žrtvama holokausta i ustaškog režima a gradska vlast se sada bavi promenom imena ulica koje su nazvane po osobama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povezanima s ustaškim režimom", rekao je Tomašević, koji očekuje da će to biti dalji napredak u "razrešavanju sramne prošlosti", prenela je Hina.

Ta inicijativa će se uskoro naći na Gradskoj skupštini a trenutno je na većima gradskih četvrti i na gradskom odboru koji se bavi time, dodao je gradonačelnik Zagreba.

Tomašević je ocenio da novi Zakon o prekršajima, u kojem su povećane kazne za govor mržnje, nije dobro regulisao to pitanje.

"Prekršajni zakon nije dovoljno dobro regulisao to pitanje, jer je ostavio preveliki manevarski prostor sudijama da interpretiraju da li je korišćenje ustaškog pozdrava govor mržnje ili nije. Za mene je to jasna stvar - korišćenje ustaškog pozdrava mora se tretirati kao govor mržnje i strogo sankcionisati što kaznenim, što prekršajnim zakonom", rekao je Tomašević.

Zagrebački gradonačelnik je kazao i da ga je bilo sramota zbog onih koji su ustaški pozdrav ovih dana uzvikivali u Saboru, jer tom pozdravu nije mesto u hrvatskom parlamentu i podsetio kako je stranka Možemo tražila da se govor mržnje sankcioniše kaznenim zakonom.

"Tražili smo da se to sankcioniše kaznenim zakonom i da je korišćenje ustaškog pozdrava govor mržne. To se, nažalost, nije dogodilo. Napravljen je jedan korak koji po meni nije dovoljan i na tome će stranka Možemo dalje raditi u Saboru", naveo je Tomašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.