Hrvati manipulišu spiskovima nestalih

Izvor: Vesti-online.com, 29.Avg.2018, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hrvati manipulišu spiskovima nestalih"

Na prostoru nekadašnje SFRJ i dalje se traga za 10.000 do 12.000 osoba, a povodom Međunarodnog dana nestalih.

Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" ocenjuje da je velika nesrazmera u broju nestalih u u činjenici da i dalje postoji više spiskova nestalih, kao i različiti kriterijumi, uključujući i one političke, po kojima su rađeni.

Kao dokaz za ovu tvrdnju, Štrbac navodi primer nestalih u Hrvatskoj.

- Hrvatski zvaničnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i mediji najčešće iznose broj od 1.945 nestalih osoba na području Hrvatske, od čega između 814 do 900 osoba srpske narodnosti. To su podaci Uprave za zatočene i nestale, pri hrvatskom Ministarstvu za branitelje, koja se poziva na četvrto izdanje "Knjige nestalih", koja sadrži "ažurirani" popis osoba nestalih na području Hrvatske (1.716) i otvorenih zahteva za traženje posmrtnih ostataka (422), sa stanjem od 1. maja 2015. godine - kaže Štrbac i dodaje da je u međuvremenu jedan broj nestalih identifikovan, pa je i ukupna cifra smanjena.

Da bi pokušao da dođe do prave istine, koliko ljudi se i dalje vode kao nestali, "Veritas" je uporedio ove podatke i utvrdio da se srpski i hrvatski spiskovi razlikuju i za po hiljadu imena.

- Upoređujući našu, i evidenciju Uprave za zatočene i nestale ustanovili smo da se na njihovom spisku nalazi 974 osoba, ali ne i 882 imena nestalih osoba koja su na našem spisku. Takođe, u četvrtom izdanju "Knjige nestalih“ je 839 osoba, dok je 215 koje se nalaze na spisku "Veritasa" izostavljeno. Interesantno je da u "Knjizi nestalih“ nema ni 365 nestalih mada se vode i u našoj i u evidenciji Uprave za zatočene. Takva disporporcija je nastala zato što uslov za "Knjigu nestalih" nije bio "stvarni nestanak neke osobe“, već otvaranje zahteva za traženjem kod nadležnog Crvenog krsta.

-To znači da ni novo, peto izdanje hrvatske "Knjige nestalih“ neće biti ažurirano popisom svih osoba nestalih na području Hrvatske - zaključuje Štrbac.

Prema podacima "Veritasa" na spisku nestalih trenutno se nalazi 1.786 osoba (1.282 civila i 495 žena) srpske nacionalnost koja su nestala u periodu 1991-1998. na području Hrvatske (1.731) i BiH (55).

- Ni ovaj spisak nije konačan, što ilustruje i podatak da je u poslednjoj godini među nestale upisano deset novih osoba. Sa područja Hrvatske, uključujući i bivšu RSK, počev od 2001. godine, iz masovnih, zajedničkih i pojedinačnih grobnica ekshumirano je 1.334 leša, od čega 406 još nije identifikovano. "Veritas" raspolaže sa još 256 (106 po hrvatskim izvorima) registrovanih (poznatih) grobnih mesta srpskih leševa na području Hrvatske iz rata devedesetih, koja se, uz malo dobre volje sa hrvatske strane, mogu odmah ekshumirati, kao što su mogli i ranijih godina. Kada bi se leševi iz registrovanih grobnih mesta ekshumirali te sa onim od ranije ekshumiranim i identifikovali, prosta računica pokazuje da bi se broj nestalih sa "Veritasove" liste smanjio za trećinu. Porodice nestalih osoba imaju pravo saznati istinu o sudbini svojih najmilijih, društvo ima pravnu i moralnu obavezu pomoći im u njihovom traganju - zaključuje Štrbac.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.