Hristijan Mickoski novi  predsednik VMRO DPMNE

Izvor: B92, 23.Dec.2017, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hristijan Mickoski novi predsednik VMRO DPMNE

Skoplje -- Za novog predsednika VMRO DPMNE izabran je Hristijan Mickoski, dosadašnji generalni sekretar najveće opozicione stranke u Makedoniji.

Mickoski je bio jedini kandidat i imao je neformalnu podršku dosadašnjeg dugogodišnjeg lidera Nikole Gruevskog. Od 438 delegata za izbor Mickoskog su glasala 376, dok su 52 listića bila nevažeća.

Vanrednom kongresu koji je održan u Valandovu, nisu prisustvovala 133 delegata, među kojima i uticajni članovi stranke kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je vođa poslanika u Sobranju Makedonije Ilija Dimovski, bivši predsednik parlamenta Trajko Veljanovski i bivši ministar spoljnih poslova Antonijo Milošoski.

Njih trojica su zajedno sa još pedesetak funkcionera i osnivača stranke početkom sedmice zatražili odlaganje vanrednog kongresa za februar, jer se sada favorizuje jedan kandidat i zato što se ne održava u demokratskim uslovima.

Gruevski, koji je proglašen za počasnog predsednika VMRO DPMNE, u dužem govoru je optužio neke od svojih dosadašnjih bliskih saradnika da su izdali partiju i pozvao na konsolidaciju stranke.

"Jedan od razloga za poraz na lokalni izborima je izdaja ljudi iz partije", rekao je Gruevski, kojem je na vanrednom kongresu usvojena ostavka.

Gruevski je 10. decembra Centralnom komitetu VMRO DPMNE podneo neopozivu ostavku na mesto predsednika stranke na kojem je bio 15 godina, a u tom periodu je bio 10 godina makedonski premijer.

Na čelu VMRO DPMNE 2002. godine je zamenio osnivača i prvog predsednika te stranke Ljupča Georgijevskog koji se povukao zbog unutarpartijskh previranja posle neuspeha na izborima.

Protiv Gruevskog i njegovih bliskih saradnika vodi se više istraga i sudskih procesa zbog sumnje da su dok su bili na vlasti od 2006. do polovine ove godine nameštali izbore i krali novac iz državnog budžeta.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hristijan Mickoski novi predsednik VMRO DPMNE

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Dec.2017

Za novog predsednika VMRO DPMNE danas je izabran Hristijan Mickoski, dosadašnji generalni sekretar najveće opozicione stranke u Makedoniji...Mickoski je bio jedini kandidat i imao je neformalnu podršku dosadašnjeg dugogodišnjeg lidera Nikole Gruevskog. Od 438 delegata za izbor Mickoskog su glasala...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.