Hrast koji je podelio javnost

Izvor: RTS, 17.Jan.2013, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrast koji je podelio javnost

Posečeno drvo staro dva veka, u parku u Čoki, koje je pre četiri decenije stavljeno pod zaštitu kao prirodni spomenik vrtne arhitekture, podelilo je javnost u Čoki. Razlog za polemiku nije seča hrasta obolelog pre više godina, nego, šta uraditi sa pozamašnim trupcem.

Deblo drveta posečenog u parku u Čoki staro dva veka podelilo je javnost u tom mestu na severu Banata. Hrast je pre četiri decenije stavljen pod zaštitu, kao spomenik vrtne arhitekture.

Do sukoba >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mišljenja došlo je kad je na zvaničnom portalu opštine lokalna vlast iznela svoj predlog.

Deblo je teško oko četiri tone, a dugačko pet metara. Kora i površina ispod nje je zbog parazira neupotrebljiva, ali je zato sredina, prečnika metar i po, zdrava i upotrebljiva. Pre seče, hrast je bio omiljeno sastajalište zaljubljenih Čokana, a kraj njega su se održavale sve značajnije manifestacije u parku.

Predsednik opštine Čoka Ferenc Balaž kaže da od debla treba napraviti krst i postaviti ga na mestu raseljenog i porušenog sela Terjan, kao znak sećanja.

U Direkciji za izgradnju opštine se ne slažu sa ovakvom namenom posečenog stabla.

Vršilac dužnosti direktora ove ustanove Boris Ilić se zalaže za pravljenje nekih predmeta koji će biti bliski građanima, pošto su, kako kaže, emotivno vezani za hrast, nudeći opciju pravljenja suvenira ili skulptura.

Meštani hoće da se i oni pitaju, pa po njihovom mišljenju, najbolje bi bilo da se od hrastovine naprave klupe i postave u parku da čuvaju uspomenu na hrast, ili da se napravi nameštaj za vrtić.

Ima Čokana koji smatraju da se u polemici oko ostataka velikog hrasta da naslutiti i zrno politizacije, nešto što je, kažu, najmanje potrebno ovoj mirnoj višenacionalnoj varošici.

                                                               

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.