Hranom do bolje kondicije

Izvor: Politika, 21.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hranom do bolje kondicije

Kao što su ženi potrebne određene hranljive materije u trudnoći ili kao zaštita od karcinoma dojke, tako su muškarcima potrebni nutritijenti koji sprečavaju rak prostate i čuvaju mišićno tkivo.

Namirnice koje muškarci konzumiraju nisu i najbolji izbor za njihovo zdravlje. Kako bi smanjili rizik od bolesti srca i karcinoma, ali i poboljšali svoju kondiciju nutricionisti muškarcima preporučuju:

Kamenice: Samo nekoliko kamenica dnevno osigurava dnevne potrebe za cinkom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Naime, istraživanja pokazuju da ovaj mineral štiti od karcinoma prostate. Kao dodatak, cink poboljšava funkcionisanje sistema za reprodukciju pa povećava broj spermatozoida. Dobar izvor cinka su školjke, nemasna govedina ili svinjetina, kao i mahunarke.

Banane će vam osigurati brz izvor energije, a uz to su bogate kalijumom koji je nužan u regulisanju nervnog sistema, otkucaja srca i krvnog pritiska. Ako niste ljubitelj banana, dobar izvor kalijuma su i sok od pomorandže, mleko, pasulj.

Masna riba: Masna riba (losos, sardine, tuna, skuša) najbolji je izvor omega-3 masnih kiselina. Te polinezasićene masti blagotvorno deluju na srce, cirkulaciju, imuni sistem, a smanjuju rizik od karcinoma prostate. Omega-3 masne kiseline kriju se i u semenkama lana, orasima, soji, ulju repice.

Brazilski oraščići: Brazilski oraščići bogati su magnezijumom i selenom, moćnim antioksidansima koji štite od bolesti srca i karcinoma i podstiču zdravlje prostate. Selen, takođe, snižava LDL ("loš") holesterol.

Integralne žitarice: Integralne žitarice osiguravaju dijetalna vlakna, vitamine i minerale – sve sastojke bitne za zdravo srce, izgradnju mišića i održanje vitkog trbuha.

Crveno-narandžasto povrće: Crveno-narandžasto povrće poput paprike, šargarepe ili bundeve obiluje vitaminom C i beta karotenom –hranljivim sastojcima koji i muškoj koži pomažu da ostane zdrava.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.