Hrane nas Peconi, Kostić, Mišković, Todorić...

Izvor: Radio 021, 22.Mar.2015, 09:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrane nas Peconi, Kostić, Mišković, Todorić...

Proširenje imperije hrvatskog biznismena Ivice Todorića na srpskom tržištu nametnulo je pitanje ko hrani Srbiju. Ispostavilo se da cela Srbija "jede iz ruku" nekolicine bogataša, čija preduzeća proizvode namirnice bez kojih se ne može.

(Foto: Frikom.rs)

Najbogatiji hrvatski biznismen Ivica Todorić, osim šest firmi koje već ima u Srbiji, hoće da preuzme i kompaniju "Viktorijaloil", uljaru iz Šida koja proizvodi ulje "iskon", što će ovom bogatunu doneti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << krunu kralja ulja na našem tržištu, piše Alo.

Kompanija koju Todorić merka, a čiji su vlasnici ovdašnji biznismeni Milija Babović i Zoran Mitrović, drži trećinu srpskog tržišta ulja, a u njegovom vlasništvu se od 2004. nalazi i uljara "Dijamant", koja je godinama držala više od trećine tržišta. Todorić je vlasnik i "Frikoma", "Multivite" i izvora "Mivele", čiji je brend "mg mivela".

Direktnu konkurenciju na tržištu ulja Todoriću pravi srpski biznismen Predrag Ranković Peconi, vlasnik uljara "Vital" i "Sunce", koje drže skoro pola tržišta. Međutim, on se nije zadržao samo na ulju. Tako se u sastavu njegove imperije nalazi "Invej grupacija" sa više privrednih subjekata, od fabrike keksa "Medela", preko "Albusa", "Milana Blagojevića", fabrike cigareta "Monus" i "Rubina", do Pekarske industrije Pančevo i Luke Dunav u tom gradu.

Na tržištu šećera, suvereni kralj je i dalje Miodrag Kostić, vlasnik "MK grupe". "Sunoko", kao deo te kompanije, i dalje predstavlja oko 50 odsto ukupne proizvodnje šećera u Srbiji. Kostić je 2011. preuzeo i Mesnu industriju "Karneks".

Ono što je Kostić na tržištu šećera, to je Petar Matijević na tržištu mesa i mesnih prerađevina. Industrija mesa "Matijević" godišnje preradi četiri miliona pilića, 300.000 svinja i 13.000 junadi. Za vrat Matijeviću i Kostiću u proizvodnji mesa i mesnih prerađevina duva i Miroslav Mišković, vlasnik jagodinskog "Juhora". Kompanija "Denjub fud grup", u čijem vlasništvu su srpske kompanije "Imlek", Mlekara Subotica, "Bambi" i "Knjaz Miloš", kao i mlekare u vlasništvu "Imleka" u Makedoniji, RS i Crnoj Gori, preuzima investicioni fond "Mid Evropa partners". Direktor tog fonda je Andrej Babače.

"Denjub fud grup" je, inače, lider na tržištima mleka, mlečnih proizvoda, konditorskih artikala, kao i mineralne vode i energetskih pića. Veliki udeo u trgovini mleka u Srbiji ima i hrvatska kompanija "Dukat", čiji je vlasnik francuski mlekarski div Emanuel Besnije.

Za prozvodnju brašna i mešenje hleba koji se svakodnevno nalazi na srpskim trpezama zaduženi su predsednik LDP-a Čedomir Jovanović, čija je supruga Jelena zakupila čak tri mlina subotičke firme "Fidelinka", kao i Peconi, čija pekara iz Pančeva proizvodi hleb "sava". Tu je još slovenačka kompanija "Don Don", vlasnik 86 odsto akcija "Žitoprodukta", ali i hrvatski biznismen Todorić, u čijem se vlasništvu nalazi Kikindski mlin.

Biznis sa brašnom nije zaobišao ni srpskog bogataša Miroslava Miškovića, kao vlasnika "Danubiusa".

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.