Izvor: Blic, 17.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrana koja ne goji

Hrana koja ne goji

Kada želimo da oslabimo, uglavnom razmišljamo o tome šta bi trebalo da izbacimo iz ishrane. Međutim, mnogo je važnije da se pozabavimo pitanjem šta obavezno treba da se nađe na našem jelovniku. Sledećih deset napitaka i namirnica treba uvek da imate u kući, zato što oni stvaraju osećaj sitosti, podstiču metabolizam i razgrađuju masti.

1. Jabuka za varenje

U ljusci od jabuke nalazi se rastvorljiva vlaknasta materija pektin, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koja vezuje masti u želucu i time doprinosi da se one brže izbace iz organizma. Pošto nabubri u crevima, pektin podstiče metabolizam. Osim toga, prirodni voćni šećer održava stabilnim nivo šećera u krvi, sprečavajući napade gladi. 2. Semenke - masti su nam neophodne da bismo oslabili

Zvuči čudno, ali je istina: da bi vaš organizam mogao da sagori masti, prethodno morate da ih unesete! Važno je samo da to budu zdrave masti. Semenke lana, suncokreta, bundeve i susama sadrže važne esencijalne masne kiseline. Ali vodite računa o količini: pošto su semenke veoma kalorične, ne biste smeli da pojedete više od jedne kašike dnevno!

3. Voda je obavezna

Bez vode nijedna dijeta nema efekta, a za to ima više razloga:

1. Često smo skloni da mešamo žeđ i glad, pa se dešava da pojedemo neku sitnicu ili čak ceo obrok iako bi nam više prijalo da nešto popijemo.

2. Voda snabdeva organizam neophodnom tečnošću, a uopšte nema kalorija.

3. Nedostatak vode u organizmu uzrokuje gubitak energije, što nas navodi na pomisao da smo gladni.

4. Čaša vode pola sata pre jela smanjuje apetit.

4. Zobene pahuljice - idealan način da započnete dan

Zbog balastnih materija koje sadrže, zobene pahuljice se sporo vare i nivo šećera dugo ostaje stabilan. Sluzave materije pomažu crevima da izbace iz organizma toksine i nagomilane štetne materije, pa metabolizam ponovo besprekorno funkcioniše. Savet: Pojedite svakog jutra musli bez šećera ili toplu zobenu kašu.

5. Mahunarke stvaraju osećaj sitosti

Mahunarke (beli i crveni pasulj, leblebije) sadrže vrlo malo masti, ali su zato bogate gvožđem (neophodno za transport kiseonika), vitaminom B (za nerve) i cinkom (za štitnu žlezdu i jetru). Osim toga, sadrže vlaknaste materije, složene ugljene hidrate i belančevine. To znači da stvaraju osećaj sitosti, sprečavaju napade gladi i obezbeđuju dobru formu.

6. Jogurt pročišćava creva

Jogurt je pravi rudnik kalcijuma. Ova mineralna materija sprečava proizvodnju prevelike količine insulina, koji utiče na stvaranje naslaga masti. Pored jogurta, izvori kalcijuma su i brokoli i peršun. Bakterije mlečne kiseline iz jogurta pročišćavaju creva: nagomilane štetne materije koje usporavaju metabolizam izbacuju se iz organizma.

7. Riba podstiče metabolizam

Tunjevina, losos, skuša, haringa, sardine i sardele bogati su omega-3 masnim kiselinama koje podstiču metabolizam. Osim toga, sadrže veliku količinu belančevina, a malo kalorija.

8. Zeleni čaj troši energiju

Zeleni čaj sadrži katehine, koji molekule masti pretvaraju u energiju i izbacuju se iz organizma.

Važno: Nemojte da prelivate čaj ključalom vodom, već sačekajte tri minuta.

9. Grejpfrut sadrŽi gorke materije

Studija američkog univerziteta u San Dijegu pokazala je da su ljudi koji su pre svakog obroka pojeli pola grejpfruta za 12 nedelja izgubili kilogram i po. Naročito gorke supstance iz ovog voća imaju dijetetska svojstva, jer poboljšavaju varenje i stabilizuju metabolizam šećera.

10. Ćuretina za jačanje mišića

Belančevine su važne zato što podstiču metabolizam i doprinose povećanju mišićne mase. Samim tim, sagorevamo više kalorija. Ćureće meso je bogato proteinima, ali sadrži i aminokiselinu triptofan, koja je neophodna organizmu da bi proizveo serotonin, hormon dobrog raspoloženja.

CDC/MA

Standardne smetnje

Usled prevelikog broja pitanja vezanih za problem velikog slova 'I” u Word-u kao i treperenja slike_arhiva monitora, ponovo objavljujemo načine otklanjanja ovih problema.

Veliko slovo 'I'

Otvorite Microsoft Word i iz menija odaberite Tools – AutoCorrect... (Microsoft Office 97, 2000) ili Tools – AutoCorrect Options... (Microsoft Office XP, 2003)

Na kartici AutoCorrect ćete pronaći, pored kvadratića za štikliranje (Check Box), i dva polja za unos teksta. Polja za unos teksta su smeštena u donjem delu prozora, odmah iznad tabele sa dve kolone. U prvo polje za unos teksta napišite malo slovo 'i'. Kada ste to učinili prikaz u tabeli ispod ovog polja će se promeniti prikazavši u koji karakter (znak) će malo slovo 'i' biti promenjeno. Primetićete da sledi veliko slovo. Sve što treba da uradite je da u drugom tekstualnom polju koje sledi u produžetku ponovo upišete malo slovo 'i'. Kliknite na taster Replace a zatim na taster OK.

Treperenje slike_arhiva

Problem nije veliki i možete ga lako rešitii to na sledeći način:

1. Kliknete desnim tasterom miša na prazan deo radne površine i iz padajućeg menija odaberete Properties. Prozor koji dobijete će vam biti poznat ukoliko ste nekada menjali desktop pozadinu.

2. Odaberite karticu Settings. Potom kliknute na taster Advanced koji se nalazi u donjem desnom uglu. Pre nego što se upustite u bilo kakvu izmenu na kartici Adapter (Win98) ili Monitor (WinXP), proverite da li je štiklirano polje 'Hide modes that this monitor cannot display” (WinXP). Optimum bi trebalo da bude između 70 i 85 Hertz za monitore veličine 17 inča.

Pitanja možete slati na tehnika@blic.co.yu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.