Hrana, istorija i Francuska: Pravo poreklo makarona

Izvor: B92, 02.Okt.2022, 17:07

Hrana, istorija i Francuska: Pravo poreklo makarona

Recept za Macarons des Sœurs se samo usmeno prenosi sledećem poslastičaru, koji jedini pravi makaronse, "sam i daleko od znatiželjnih očiju”.

U Loreni, na severoistoku Francuske, mali grad Nansi spavao je na obali reke Mert.

Pre nego što se grad probudio, magla se iskrala sa vode i spustila na ulice.

Povremena buka skutera prekidala je tišinu, a dvoje ljudi selo je na stepenice čuvenog Stanislasovog trga. Ali inače, bulevari i trgovi su bili mirni.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Činilo se da je teško poverovati da bi iko mogao da radi, ali na korak od hotela De Vil, poslastičar Nikolas Ženo se trudio sam i neopaženo da proizvede prave Macarons des Sœurs, koristeći recept nepromenjen više od dva veka koji samo on čuva u glavi.

Kuhinje manastira i opatija širom Evrope zaslužne su za pronalazak više od nekoliko popularnih peciva i deerta, uključujući čuveni portugalski kolač sa jajima, pastel de nata i cannele sa ukusom ruma i vanile iz Bordoa, da damo samo dva primera.

Ova pekarska genijalnost nastala je iz oslanjanja na prodaju proizvoda kako bi se prikupio novac za održavanje verskih redova, kao i jednostavnog vremena i prilike za eksperimentisanje.

Slično tome, originalni Macarons des Sœurs kreirale su dve monahinje iz 18. veka, Margarita Gajo i Mari Morlo, koje su živele u opatiji u srcu Nansija.

Moguće je da je jedna od monahinja donela neki oblik recepta sa sobom kada se pridružila sestrinstvu, a zatim ga usavršila.

Trajni uspeh Maison des Sœurs Macarons je svedočanstvo o recepturi, veštini i kvalitetu proizvodnje.

"Uvek koristimo iste sastojke vrhunskog kvaliteta - na primer, odbijamo da kupujemo bademe proizvedene bilo gde van Provanse i ulažemo u proizvodnju badema da bismo održali naše potrebe", rekao je Ženo.

"Naši kupci to znaju i dolaze kod nas po ovaj jedinstveni ukus."

Ali dok su Macarons des Sœurs jedinstvena vrsta makarona, poslastica je potencijalno postojala mnogo vekova ranije.

Rasprostranjeno je verovanje da je Katarina Mediči uvela makarone na stolove francuskog kraljevskog dvora u 16. veku, iako istoričarka hrane Mari Žozef Monkorž to osporava.

"Ovo je samo legenda", rekla je.

"Generalno, peciva sa bademima su često arapskog porekla, a zatim su se preselila u Kataloniju i Italiju pre nego što su organski stigla u Francusku."

S obzirom na italijansko poreklo te reči i postojanje recepata koji opisuju pecivo nalik makaronu koje su arapski vojnici doneli na Siciliju pre 13. veka, ovo izgleda verovatno.

Satiričko delo Fransoa Rablea, Gargantua i Pantagruel, zaslužno je za uvođenje nekoliko novih reči u francuski jezik.

Takođe se smatra da je to prvo zabeleženo pominjanje makarona kao dezerta, tako da možemo biti sigurni da je stigao do Francuske sredinom 16. veka.

Uprkos tome što ga je njegov naslednik pretekao po popularnosti, nasleđe Macarons des Sœurs i dalje se može videti u Nansiju.

Prošetajte do kvarta Šarl treći i možete posetiti Rue des Sœurs Macarons ulicu, nazvanu u čast mesta originalne pekare sestara.

Ili sačekajte pored pozlaćenih kapija Stanislavovog trga i posmatrajte prolaznike koji drže bele i zlatne kutije iz Maison des Sœurs Macarons.

Njegovo šire značenje kao rodonačelnika poslastice koja je prepoznatljiva širom sveta kao nešto suštinski francusko, Ženo snažno oseća.

"Naravno, to je velika odgovornost", zapazio je.

"Moja misija, kao i misija mojih prethodnika i mojih naslednika, je da poštujem, štitim i vrednujem ovu tradiciju i ovaj jedinstveni recept."

Pogledajte video

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.