Hrana i psi: Da li vaš ljubimac treba da jede sirovo meso

Izvor: B92, 17.Feb.2020, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrana i psi: Da li vaš ljubimac treba da jede sirovo meso

Ukoliko hranite psa sirovim mesom, postoji opasnost da dobijete infekciju.

U različitim vrstama hrane za pse, bazirane na sirovom mesu, nalaze se bakterije koje mogu biti opasne i po ljude i po životinje, upozoravaju stručnjaci.

Najrizičnije je dozvoljavati psu da vas liže nakon što je pojeo sirovu kost, meso ili iznutrice, navodi se u istraživanju objavljenom na sajtu Vet rekord, zvaničnom portalu Veterinarskog društva Velike Britanije.

Ovakva ishrana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za životinje postaje sve popularnije, a neki proizvođači obećavaju da će psi zbog njihove hrane biti zdraviji i imati sjajnije krzno.

Za razliku od drugih proizvoda, hrana za pse od sirovog mesa nije pasterizovana niti tretirana na bilo koji drugi način kojim bi se eliminisale bakterije.

Istraživači su u svih 60 testiranih uzoraka pronašli tragove enterobakterije (enterobacteriaceae) koja je indikator fekalne kontaminacije.

Količina bakterija u mesu različitih proizvođača se značajno razlikovala, a u nekim slučajevima - i u različitim proizvodima istih firmi.

Njihov broj je premašio maksimalnu granicu od 5.000 bakterija po gramu, koju je odredila Evropska unija, u više od pola testiranih uzoraka (31).

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.