Izvor: B92, 30.Jun.2023, 20:16
Hrana i običaji: Svečana torta od jagoda, simbol švedskog Festivala u čast leta
Ideja o sezonskoj ishrani dostiže vrhunac u Švedskoj tokom večeri Prvog dana leta, na magični dan gozbe gde je torta obložena jagodama i kremom kruna događaja.
U četvrtak veče koji pada u drugoj polovini juna svake godine, gradovi širom Švedske utihnu.
Elegantne i užurbane ulice Stokholma su prazne.
Saobraćaj se pojačava na autoputu izvan Geteborga dok se lokalno stanovništvo kreće ka ostrvima.
Tada švedska unutrašnjost poziva stanovnike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na festival koji slavi sezonska jela, plodnost i najduži dan u godini, koji se održava u petak najbliži letnjem solsticiju.
Ovaj magični događaj zove se Prvi dan leta.
"U istoriji, noć uoči Prvog dana leta bila je jedna od osam magičnih noći u godini kada ste mogli da predvidite budućnost, a otvoren je i svojevrsni magični prozor u budućnost", rekao je Ričard Telstrom, autor i stručnjak za švedsku kulturu ishrane.
"Mogli ste da vidite, ako ste imali sreće, za koga ćete se udati.
"Dakle, noć Prvog dana leta je bilo vreme zabava za mlade, a ne za starije.
"Istorijski gledano, postojala je velika kosidbena gozba, važna za sve ljude koji su ranije živeli na selu 1930-ih godina, a danas se ta zabava spojila sa letnjim svečanostima", dodaje.
Možda će vam i ova priča pobuditi apetit:
Slojeviti patišpanj sa kremom i jagodama zauzima centralno mesto na stolu, sa prvim ubranim jagodama u sezoni kao ukusom leta koje je pred nama.
Nagrađivana švedska kuvarica Ema Šilds otvorila je ovog proleća novi restoran Freja na ostrvu Sodermalm u Štokholmu, fokusiran na ishranu u skladu sa godišnjim dobima.
Nije iznenađenje što je Prvi dan leta njen omiljeni festival: sezonska hrana je njen merak.
"To je posebna karakteristika u Švedskoj", rekla je ona.
"Zato što pola godine traje zima. Kada dođe proleće, toliko smo srećni što možemo da radimo sa svežim sastojcima.
"To je luksuz. A onda smo sve do Prvog dana leta tako dugo čekali sveže jagode, a one stižu u to neko vreme, što ih čini posebnim", objašnjava.
Da biste napravili klasičnu tortu sa jagodama za Prvi dan leta, ključni sastojci su slojeviti patišpanj, šlag od vanile i jagode.
Prema Emi Šilds, možete dodati moderan tvist na tortu ako želite, zamenivši je za mus ili bilo koju vrstu torte koju više volite.
Sve dok na vrh stavite jagode, proći će kao kolač za Prvi dan leta.
U svom receptu, ona bira glazuru od krem sira umesto šlaga i fil od badema kako bi dodala svežinu.
Autorka: Ema Šilds
SASTOJCI
Za preliv:
500 g jagoda
50 g (¼ šolje) koncentrovanog cveta zove
sok ili liker
Za tortu:
100 g (7 kašika) omekšanog i nesoljenog putera, plus još za podmazivanje
200 g marcipana
2 jaja, na sobnoj temperaturi
20 g (2 kašike) brašna
Za glazuru:
300 g (1 čaša) krem sira
450 g šećera u prahu
2 kašičice ekstrakta vanile
kora od 2 limuna
150 g (10 kašika) rastopljenog neslanog putera
Način pripreme:
Pogledajte i ovu priču:
Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk
Izvor: BBC News na srpskom
Hrana i običaji: Svečana torta od jagoda, simbol švedskog Festivala u čast leta
Izvor: Radio 021, 30.Jun.2023
Ideja o sezonskoj ishrani dostiže vrhunac u Švedskoj tokom večeri Prvog dana leta, na magični dan gozbe gde je torta obložena jagodama i kremom kruna događaja.