Hrana bez glutena nema kompromisa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Mar.2012, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrana bez glutena nema kompromisa

NOVI SAD -

Institut za prehrambene tehnologije, uz finansijsku podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, obučava preduzeća da proizvode hranu bez glutena. Zato oboleli od celijakije uskoro mogu očekivati veću ponudu takve hrane na našem tržištu.

Celijakija je doživotno, sistemsko oboljenje čiji je uzročnik unošenje glutena u organizam, a posledica su teška oštećenja ne samo probavnih, već i drugih organa.

Procenjuje se da je jedan odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << populacije netolerantno na gluten. Međutim, dešava se da u prodavnicama znak precrtane pšenice, koji je garancija obolelima da je hrana bez glutena, bude zloupotrebljen", tvrdi predstavnica Udruženja za celijakiju Vesna Pavkov.

"Moram da kažem da u našoj zemlji još ne postoji nijedan proizvođač koji je dobio pravo na taj znak. Postoji zloupotreba, neki su ga stavili na svoje proizvode, kao što je to slučaj sa pojedinim pekarama, a da nemaju pravo na korišćenje znaka", navodi Pavkov.

Upravo radi povećanja broja proizvođača hrane bez glutena, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu podržao je obuku za više preduzeća iz te oblasti, kaže savetnik pokrajinskog sekretara Miloš Šešlija.

"Sklopili smo ugovor sa osam preduzeća iz prehrambene industrije, u kojima kontrolišemo 112 proizvoda. To su uglavnom prerađevine od mesa i mleka, mlinsko-pekarski proizvodi, proizvodi od soje i drugo. Na našem tržištu uglavnom su uvozni i skupi proizvodi, čime je ishrana osoba s tom vrstom problema posebno otežana", napominje Šešlija.

Kako je dalje rekao, u zemljama u okruženju, vlada potražnja za hranom za obolele od celijakije, pa će seminar o proizvodnji bezglutenske hrane biti i osnov povećanja izvoza takvih proizvoda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.