Homofobija prisutna, Srbija srednje tolerantna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2012, 21:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Homofobija prisutna, Srbija srednje tolerantna

NOVI SAD -

Šefica misije Saveta Evrope u Srbiji Antje Rotemund izjavila je danas u Novom Sadu da je Srbija "srednje tolerantna" zemlja kada je u pitanju diskriminacija osoba drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Rotemund je na konferenciji za novinare u Vladi Vojvodine kazala da je to pokazalo istraživanje evropske organizacije ILGA koja se bavi pravima ovih osoba.

Dodala je da će Savet Evrope u Srbiji, Albaniji, Crnoj Gori, Letoniji, Italiji i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Poljskoj podržati aktivnosti na izradi odgovarajućih strategija za borbu protiv diskriminacije.

"Zabrinjava to što se u javnosti čuju homofobične i diskriminišuće izjave javnih ličnosti i zvaničnika", kazala je Antje Rotemund.

Predstavnica institucije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti Srbije Emila Spasojević kazala je da će se zalagati za donošenje nacionalne strategije za borbu protiv diskriminacije, kako bi se i pripadnicima LGBT populacije omogućilo da uživaju ljudska prava kao ravnopravni građani.

Zamenica Pokrajinskog ombudsmana za ravnopravnost polova Danica Todorov najavila je sprovođenje istraživanja o stavovima studenata Univerziteta u Novom Sadu o diskriminaciji na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Kristian Ranđelović iz nevladine organizacije "Gejten LGBT" (Gayten) rekao je da diskriminacija transrodnih osoba nije prepoznata u zakonodavstvu Srbije.

Diskriminacija ove grupe evidentna je i u administrativnim postupcima, jer u Srbiji transrodne osobe imaju problema sa promenom imena u ličnim dokumentima i njihovim izdavanjem, nasleđivanjem i ostvarivanjem prava na porodičnu penziju, naveo je Ranđelović.

Zastave duginih boja u Beogradu

Na zgradama poverenika za zaštitu ravnopravnosti, zaštitnika građana i Doma omladine danas su povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije istaknute zastave boje duge koje su oznaka LGBT populacije, a tom prilikom poručeno je da homofobiji i netoleranciji treba stati na put.

"Razvijanjem zastave duginih boja želimo da pošaljemo poruku javnosti da su homofobija i netolerancija pojave kojima se mora stati na put", rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić.

Ona je podvukla da su govor mržnje i nasilje nad pripadnicima LGBT populacije neprihvatljivi i da svi moraju da učine da se osećaju bezbedno.

"Moramo da razvijemo svest o tome da svi u Srbiji moraju uživati ista prava i osećati se bezbedno", rekla je Petrušić i ocenila da je to odgovornost čitavog društva.

Ona je izrazila očekivanje da će buduća strategija za borbu protiv diskriminacije, koja je u pripremi, veliki deo posvetiti borbi protiv diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije.

Petrušić je dodala da bi taj dokument trebalo da definise i aktivnosti koje predviđaju uključivanje svih društvenih aktera koji treba da rade na prevazilaženju homofobije i razvijanju tolerancije.

"To je put do tolerantnog i demokratskog društva u kome će svako moći da kaže da uživa ista prava kao svi građani", istakla je poverenica.

Jovanka Todorović iz organizacije "Labris" naglasila je da isticanje zastave duginih boja treba da skrene pažnju javnosti na važnost 17. maja, kao i na to da su LGBT osobe u srpskom društvu diskriminisane.

Kako je istakla, u svetu se već 20. godina 17. maj obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije.

Todorović - Savović je podsetila da je tog dana 1990. godine sa liste SZO skinuta homoseksualnost kao bolest, a da je to Srpsko lekarsko društvo to učinilo 2008. godine.

Organizacija za lezbejska ljudska prava Labris ocenila je juče da su pripadnicima LGBT populacije u Srbiji ugrožena ljudska prava, a da građani i službenici u državnim institucijama, kako tvrde u Labrisu, još nisu razvili osetljivost prema ovom pitanju.

Direktor Uprave za ljudska i manjinska prava Nenad Đurđević je ranije istakao da su prošle godine brojni nosioci javnih funkcija "često davali opasne izjave", koje su bile uperene protiv ove manjinske populacije.

"Potrebno je pokrenuti programe koji će imati za cilj razvijanje senzibiliteta među državnim službenicima, kako ne bi davali ovakvu vrstu izjava", kazao je Đurđević.

Od 2004. godine 17. maj se obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije.

Toga dana 1990. godine Svetska zdravstvena organizacija skinula je homoseksualnost sa liste mentalnih poremećaja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.