Homen: Srbija bez šefova podzemlja

Izvor: S media, 08.Jan.2012, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Homen: Srbija bez šefova podzemlja

U prethodnih nekoliko godina postignuti su najveći rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i po prvi put Srbija nema "šefa podzemlja", rekao je državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen i dodao da je zato sada prioritet pravosudnih organa borba protiv korupcije.

"Posle gotovo 20 godina Srbija danas nema nikoga za koga bi moglo da se kaže da je ''koordinisani'' šef podzemlja. Svi koji su imali tu ulogu, ili o kojima su mediji pisali kao o vođama >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << organizovanog kriminala u Srbiji, danas se nalaze u zatvoru, ili u bekstvu u nekim dalekim zemljama", naglasio je Homen.

To je, kako je naveo, jasna poruka države da neće tolerisati pravljenje velikih i moćnih kriminalnih klanova, kao što je to bio slučaj u prethodnih dvadesetak godina.

„Jaki igrači" beže u Južnu Ameriku, ostali gde stignu...

Veselinovićeva "sigurna kuća" za kriminalce na severu Kosova

Homen: Zločinci nemaju prava na povraćaj imovine (VIDEO)

Homen je upozorio da ne može celo društvo da se samo oslanja na rad tužilaštva, policije i pravosudnih organa, jer oni reaguju kada do korupcije već dođe.

"Moramo da se bavimo prevencijom korupcije i u tom smislu nova strategija za borbu protiv korupcije, koju očekujem da će biti usvojena do marta, mora da označi jasne pokazatelje i način na koji će se sprečiti korupcija", rekao je Homen.

Homen je najavio da se značajni rezultati, naročito kada je u pritanju borba visoke korupcije, očekuju u narednih nekoliko meseci.

Veliki planovi za 2012.

Govoreći o reformi pravosuđa, Homen je istakao da su srpski sudovi u 2011. godini prvi put uspeli da savladaju ukupan priliv predmeta, kao i da se uspešno izbore sa starim premetima rešivši čak 106 odsto ukupnog priliva.

To pokazuje da je Srbija u stanju da se izbori sa problemom starih predmeta, naveo je Homen, i rekao da očekuje da će efikasnost biti daleko veća kada u toku ove godine zažive dve nove pravosudne profesije, privatni izvršitelji i javni beležnici (notari).

Ministarstvo pravde, ima velike planove za 2012. godinu iako je, prema Homenovim rečima, svesno da će se izbori desiti polovinom godine.

Skupština bi, kako je najavio, trebalo da u februaru raspravlja i usvoji izmene i dopune Krivičnog zakonika Srbije koje bi zaokružile kompletnu reformu kad je u pitanju borba protiv klasičnog i organizovanog kriminala. Skupštini će na usvajanje biti upućen i Predlog zakona o medijaciji, kao i Predlog zakona o privrednim sporovima, naveo je Homen.

"Svi želimo da vidimo efikasnije sudstvo koje u kratkom, pristojnom roku u skladu sa međunarodnim standardima donosi odgovarajuće presude", rekao je državni sekretar.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.