Homen: Konkretna rešenja za „mađarski problem”

Izvor: Politika, 19.Okt.2011, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Homen: Konkretna rešenja za „mađarski problem”

Na sastanku, kojem su prisustvovali Laslo Varga, predsednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije, i Balint Pastor, narodni poslanik Saveza vojvođanskih Mađara, razgovarali smo o konkretnim rešenjima u Zakonu o rehabilitaciji, da bi se prevazišao nastali problem koji je doveo do stava Mađarske da će se protiviti daljim evropskim integracijama, odnosno da će staviti veto na status kandidata Republike Srbije – kazao je za „Politiku” Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pravde.

Rešenja su tražena u okviru dve osnovne pretpostavke, prvo – da niko ko je činio ratne zločine nema pravo na povraćaj oduzete ni konfiskovane imovine, a drugo – da nema kolektivne odgovornosti nijednog naroda.

– Osnovni problem u traženju precizne formulacije u Zakonu o rehabilitaciji predstavlja veliki broj različitih odluka koje su donosili predstavnici vlasti u periodu od 1943. do 1946. godine. Posebno smo razgovarali o odluci državne komisije za utvrđivanje ratnihzločina iz 1946. godine, koja je utvrdila da je na teritoriji tadašnje Jugoslavije identifikovano nešto manje od devet hiljada ratnih zločinaca. Problem je što su neke od tih odluka pojedinačne a neke kolektivne, neke od njih su odluke sudskih organa, a neke administrativne odluke NOB-a – objasnio je Homen.

Upravo na osnovu svih tih činjenica, Ministarstvo pravde utvrdilo je predlog rešenja problema.

– Mislim da je to rešenje potpuno prihvatljivo. Dogovoreno je da se pribavi još određenih dokumenata iz tog perioda. Smatram da je problem rešen i da će se Zakon o rehabilitaciji naći u skupštini početkom novembra, s tim što je meni još ostalo da obavim konsultacije sa Socijalističkom partijom Srbije i Srpskim pokretom obnove, jer u zakonu nije precizirano ko su bili predstavnici NOR-a. U suštini, to je problem stare podele u srpskom narodu na partizane i na četnike, ali očekujem da će obe političke partije imati razumevanja i da će se saglasiti sa rešenjem koje će predložiti Ministarstvo pravde – kazao jeHomen.

Suština upravo i jeste u tome da se ovaj kompleksan problem reši kroz Zakon o rehabilitaciji, dodao je državni sekretar.

– Ministarstvo pravde predložiće da se pod pripadnicima NOR-a smatraju oba pokreta, s tim što će ratni zločinci biti tretirani na poseban način. Ko god je učinio ratne zločine, nema pravo na rehabilitaciju, bez obzira na nacionalnu pripadnost – precizirao je Homen.

A. Petrović

objavljeno: 20.10.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.