Homen: Kafići služe za pranje novca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Feb.2010, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Homen: Kafići služe za pranje novca

BEOGRAD - Nelegalno stečen novac, osim pranja kroz sportske klubove i privatizaciju, legalizuje se i kroz ugostiteljski biznis, rekao je državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen za Politiku.

Nije sporno da je narko klan Darka Šarića postojao desetak godina unazad, kao ni to da tek od 2005. godine on počinje da deluje u Srbiji, rekao je Homen.

Važno je, kako je rekao, da se za ovaj klan ne vezuju kriminalne aktivnosti kao što su ubistva, otmice, kidnapovanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ona na koje smo navikli u slučaju "zemunskog klana", već upravo pranje novca stečenog kriminalom.

Šarićeva grupa je najveći deo kriminalnih aktivnosti obavljala van Srbije, odnosno, putevi droge su išli preko tržišta zapadne Evrope.

Obrazlažući svoju nedavnu izjavu da oko 70 odsto ugostiteljskih objekata drži mafija, Homen je rekao da se nelegalno stečen novac, osim pranja kroz sportske klubove i privatizaciju, prao i kroz ugostiteljske objekte.

On je rekao da će finansijska istraga u slučaju Šarićeve grupe vrlo brzo pokazati koji su to sve lokali i ugostiteljski objekti kroz koje je prolazio "prljav" novac.

"U prvih 10 meseci primene Zakona o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom oduzeto je oko 15 ugostiteljskih objekata. Vrlo često imamo pojavu da su oni izuzetno luksuzni, a nemaju svoju celishodnost, u smislu da mogu da zarade novac", rekao je Homen.

On je rekao da se, u poslednjih 20 godina pokazalo kao obrazac to da se prljav novac, koji dolazi od trgovine narkoticima i vršenja drugih krivičnih dela, prao kroz tri oblasti.

Jedna je ulaganje u sport i klubove, koji nisu, kako kaže Homen, bili pod dovoljnom kontrolom države. Drugo je ulaganje u ugostiteljske objekte i treće je pranje novca kroz privatizaciju.

Homen je rekao da je činjenica da u početku nije bilo adekvatne kontrole novca koji ulazi u Srbiju prilikom kupovine preduzeća.

Prošle godine su izmenjene odredbe zakona koje sada onemogućavaju raznim osobama koje su krivično osuđivane da ulažu novac u privatizaciju - ocenio je Homen.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.