Homen: Država će kazniti sve koji su bojkotovali popis

Izvor: Politika, 19.Okt.2011, 01:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Homen: Država će kazniti sve koji su bojkotovali popis

Zakoni se primenjuju na sve građane Srbije, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, tvrdi koordinator vlade za odnose s javnošću

Građani Srbije koji su bojkotovali popis stanovništva suočiće se sa predviđenim prekršajnim kaznama i to se odnosi i na Albance na jugu Srbije. Koordinator Vlade Srbije za odnose s javnošću Slobodan Homen tvrdi za „Politiku” da su Ustav i zakon Srbije jasni kada je reč o neodazivanju na popis stanovništva i da se zakoni primenjuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na sve građane naše zemlje, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

– Primena zakona na isti način za sve građane govori o ozbiljnosti države. S druge strane, naravno, neophodno je da se sa pripadnicima nacionalnih manjina vodi dijalog o svim problemima i da se dijalogom razreše potencijalni problemi. Lično smatram da nijedna nacionalna manjina nije imala nikakav razlog za bojkot popisa, već da je u njihovom interesu bilo da se popišu – ističe Homen, naglašavajući da će nadležni istrajati na primeni zakona, uključujući i predviđene sankcije.

Da podsetimo, Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u članu 29, predviđa novčane kazne od 20.000 do 50.000 dinara za lice obuhvaćeno popisom ili lice koje je obavezno da da podatke o odsutnim članovima domaćinstva, ako odbije da odgovori na pitanja u popisnim obrascima ili da netačne i nepotpune odgovore. Homen je, uoči početka popisa, ovakvu mogućnost najavio upravo u razgovoru za „Politiku”.

Uoči popisa, osim najviših državnih zvaničnika koji su pozvali sve građane da se odazovu ovoj zakonskoj obavezi, pozivu se pridružio i šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, naglašavajući da je Srbija preduzela mere za podršku uspešnom popisu manjina i da nema nijednog objektivnog razloga da građani ne učestvuju u popisu. Dežer je tada ukazivao da je učešće svih građana, a naročito manjina, veoma značajno, naročito onih iz nerazvijenih oblasti, kako bi EU, prilikom davanja pomoći, znala što preciznije podatke i kako bi pomoć stigla na pravo mesto.

Međutim, muftija Muamer Zukorlić u Sandžaku i albanski lideri sa juga Srbije, nisu odustajali od poziva na bojkot. Dok se većina u Sandžaku nije odazvala muftijinom pozivu, Albanci su uglavnom poslušali svoje prvake. Prema prvim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Bujanovcu je popisano ispod 40 odsto građana od planiranog broja, u Preševu između pet i deset odsto, a u Medveđi je, tokom 15 dana, popisano oko 70 odsto od planiranog broja stanovništva.

Osnovna primedba Albanaca odnosila se na jezik na kojem su štampani obrasci za popis. Pozivajući na bojkot, oni su protestovali što formulari nisu na albanskom jeziku, iako je, osim državnih predstavnika, i Vensan Dežer ukazivao da će popisivači sa sobom nositi i višejezičku zbirku sa popisnim listićima prevedenim na devet manjinskih jezika, kao i da će popisivači, prilikom ulaska u domaćinstvo, govoriti jezikom porodice u čiju su kuću ušli.

I pored dvodnevnog insistiranja da saznamo kakvi će biti dalji potezi albanskih lidera sa juga Srbije, naročito posle Homenove tvrdnje da će prekršajne prijave važiti za sve građane, oni se nisu odazvali na naše pozive. Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa je kratko rekao da je na putu u Tirani, dok se predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi i lider Partije za demokratsko delovanje i narodni poslanik Riza Halimi, nisu javljali na naše telefonske pozive i poruke.

Ali, dok se njihove reakcije tek očekuju, Srpsko narodno veće Bujanovca podnelo je krivičnu prijavu za falsifikovanje popisa. Onog iz 2002. godine.

– Način na koji je izvršen popis 2002. godine je čist falsifikat. Mi smo podneli krivičnu prijavu protiv N. N. lica – kaže predsednik odbora za ljudska prava u Bujanovcu Svetislav Veselinović, podsećajući da je većina Albanaca bojkotovala popis 1991. godine, ali ne i 11 godina kasnije.

Veselinović takođe najavljuje da će Srpsko narodno veće Bujanovca postaviti i sledeće pitanje: da li čelni ljudi opština na jugu Srbije mogu da učestvuju u radu državne administracije, a da, pri tom, bojkotuju i popis i državu koju predstavljaju.

Aleksandar Apostolovski

-----------------------------------------------------------

Popisne komisije pokreću prekršajni postupak

Objašnjavajući proceduru za pokretanje prekršajnog postupka za lica koja su odbila da se popišu, načelnica Odeljenja za popis stanovništva Republičkog zavoda za statistiku Snežana Lakčević, kaže da zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu podnose opštinska, odnosno gradske popisne komisije.

– Ako i pored ubeđivanja i upozorenja popisivača, građanin neće da se potpiše, na teren izlazi i popisna komisije, sa najmanje dva člana, koja opet upozorava građanina da se popiše. Ako i dalje lice odbija da bude popisano, opštinska, odnosno gradska popisna komisija, sačinjava zapisnik i pokreće prekršajni postupak.

-----------------------------------------------------------

Zašto je Makedonija prekinula popis

Prihvatanjem Zakona o prestanku važnosti Zakona o popisu za 2011. godinu, koji je makedonski parlament usvojio pre nekoliko dana, i zvanično je u toj zemlji prekinuto popisivanje stanovništva i imovine. U zvaničnom saopštenju Državne popisne komisije, navedeno je da se popis prekida zbog rezultata koji su dobijeni i koji ne odražavaju realnu sliku brojnosti nekih etničkih zajednica u Makedoniji. Komisija je podnela ostavku četiri dana pre najavljenog okončanja popisa, ističući da nije u mogućnosti da ga sprovede u skladu sa evropskim standardima. Popis u Makedoniji, deveti po redu, počeo je 1. oktobra, a trebalo je da se završi 15. oktobra.

 

objavljeno: 19.10.2011

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Homen: Država će kazniti sve koji su bojkotovali popis

Izvor: S media, 19.Okt.2011

Građani koji su bojkotovali popis suočiće se sa predviđenim kaznama. Zakoni se primenjuju na sve građane Srbije, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, tvrdi koordinator Vlade Srbije za odnose s javnošću Slobodan Homen. ..Građani Srbije koji su bojkotovali popis stanovništva suočiće...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.