Hologramski sistem u stilu Ratova zvezda

Izvor: B92, 07.Okt.2014, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hologramski sistem u stilu "Ratova zvezda"

Poljska kompanija Leia Display System patentirala je ekran za projekciju slika u vazduhu koje reaguju na dodir, u stilu najsavremenije tehnologije kakva se koristi u naučnofantastičnim filmovima.

Poljska kompanija je inspiraciju za istoimeni sistem, poznatiji pod skraćenim nazivom LDS, našla u hologramskoj slici legendarnog naučnofantastičnog filma "Ratovi zvezda", a tehnologijom koju je osmislila pretvorila je naučnu fantastiku u čistu nauku.

Korisnici LDS, prvog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sistema u svetu koji omogućuje jasnu i stabilnu projekciju slika, mogu da koriste razne vrste interakcije, uključujući hodanje kroz projektovanu sliku, navodi se u saopštenju koje je kompanija sa sedištem u Varšavi danas objavila povodom svetske premijere svog najnovijeg izuma.

Ranija projekciona rešenja bila su bazirana na pari koja je korišćena kao gusta dimna zavesa, pri čemu je prikazivanje slika bilo moguće, ali su one bile zamućene usled lošeg kvaliteta pare.

"U kreiranju najnovijeg sistema najviše smo se fokusirali na stvaranje što kvalitetnije pare, na što većoj udaljenosti. Samo u tom obliku para može da ostane jedva vidljiva i da našim korisnicima pruži sliku visokog kvaliteta", objašnjava glavni konstruktor LDS Danijel Skutela.

Ekrani LDS se proizvode u dve veličine: S-95 i X-300, pri čemu prvi ima dimenzije 95x65 centimetara, nalazi se na pokretnom postolju na kojem se ekran podešava tako da bude u visini očiju i uglavnom je namenjen u marketinške svrhe, navodi se u saopštenju.

LDS X-300 ima ekran dugačak tri metra i širok dva i po metra, a moguće je i da se kod ove verzije iskombinuje više ekrana čime se stvara ogromna projekciona površina.

Ova opcija sa većim ekranom ili više ekrana pruža ogromne mogućnosti za najrazličitije scenografije, muzejske izložbe i druge manifestacije bazirane na najsavremenim tehnologijama.

Primena detektora pokreta omogućuje da se LDS koristi kao ogroman ekran koji reaguje na dodir i pokrete korisnika.

"Naši ekrani su 'živi'... To nam pruža beskonačne mogućnosti prezentacije. Možemo, na primer, da pridružimo par krila osobi koja hoda kroz projektovanu sliku ili da stvorimo iluziju da su krila u plamenu", objašnjava Marćin Panek, konstruktor i softverski inženjer LDS.

Hologramske projekcije su idealne za organizacije koje žele da se predstave na originalan način i privuku klijente na sajmovima, premijerama, u tržnim centrima, kao i svuda gde je potrebna vrhunska vizuelna prezentacija kao što su muzeji, modne revije, klubovi, TV programi ili luksuzni enterijeri, zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.