Holivud i slavni: Britni Spirs - sve što treba da znate o slučaju starateljstva

Izvor: B92, 25.Jun.2021, 17:37

Holivud i slavni: Britni Spirs - sve što treba da znate o slučaju starateljstva

Aktuelni sporazum je u javnosti izazvao gnevnu reakciju obožavalaca koji podržavaju pokret #FreeBritney.

Karijera američke pop zvezde Britni Spirs u rukama je sudskim putem dodeljenih staratelja u sklopu sporazuma poznatog kao starateljstvo još od 2008, kad je u javnosti doživela krizu mentalnog zdravlja.

Sporazum po sudskom nalogu dodelio je njenom ocu Džejmiju Spirsu kontrolu nad njenim imanjem i drugim aspektima njenog života.

Ali pevačica je kasnije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << želela ocu da oduzme tu ulogu.

Spontani pokret njenih obožavalaca, poznat kao kampanja #FreeBritney, želi da pevačica povrati samostalnost nad svojim poslovima.

Produženi sudski spor dobio je obnovljenu pažnju 2021, posle objavljivanja dokumentarnog filma Kadriranje Britni Spirs - dokumentarca koji se bavio sukobom oko starateljstva nad pevačicom.

Sud određuje starateljstvo pojedincima koji nisu u stanju sami za sebe da donose odluke, poput onih sa demencijom ili nekim drugim mentalnim bolestima.

Starateljstvo nad Britni Spirs podeljeno je na dva dela - jedan za njeno imanje i finansijske poslove, drugi za nju kao osobu.

Prema ovom pravnom sporazumu, Spirs nije lično kontrolisala finansije od 2008. godine.

Džejmi Spirs je ispočetka bio zadužen za oba dela starateljstva, ali se povukao kao lični staratelj svoje ćerke iz zdravstvenih razloga.

Džodi Montgomeri, profesionalna starateljka, zamenila ga je na privremenoj osnovi, ali je Britni Spirs tražila da ona postane trajna.

Pevačica je takođe putem advokata nagovestila da ne želi da njen otac učestvuje u vođenju njene karijere.

Advokat je rekao da se Spirs "plaši oca" i da ne želi da se vrati u fazu u kojoj je on držao kontrolu nad njom.

U novembru 2020. godine, sudija je odbio da povuče Džejmija Spirsa, ali je umesto toga imenovao finansijsku kompaniju Besemer trast kao ko-staratelja nad njenim imanjem.

Mesec dana kasnije, sudija je produžio Spirsovo starateljstvo do septembra 2021. godine.

Ranije ove godine pevačicin advokat tražio je ročište na kom bi ona mogla "da se direktno obrati sudu" po pitanju svog starateljstva - a datum ročišta je zakazan za 23. jun.

Spirs je počela da se ponaša neuravnoteženo 2007. godine, pošto je finalizovan njen razvod od Kevina Federlajna i ona je izgubila starateljstvo nad dvoje svoje dece.

Niz javnih incidenata doveo je do zabrinutosti za njeno mentalno blagostanje, pošto je zvezda završila u vestima zato što je obrijala glavu ili udarila fotografova kola kišobranom.

Dvaput je 2008. godine primljena u bolnicu u svrhu privremene psihijatrijske procene, uključujući nakon incidenta u kom je navodno odbila da preda svoje sinove tako da je na kraju morala da interveniše policija.

Privremeno starateljstvo nad njom koje je uvedeno otprilike u ovom periodu u međuvremenu je postepeno proširivano više od decenije - iako detalji te naredbe nikad nisu javno obelodanjeni.

U godinama pod starateljstvom, Spirs nije ostala bez posla.

Objavila je tri albuma, održale uspešne rezidencijalne nastupe u Las Vegasu i pojavila se nebrojeno puta na televiziji, uključujući mandat u žiriju američkog Iks faktora.

Zaključno sa 2018. godinom, Spirs je imala neto vrednost od 59 miliona dolara, javio je Biznis insajder, pozivajući se na finansijske dokumente.

Iste godine, Spirs je potrošila 1,1 milion na pravne i starateljske honorare, prema sudskim dokumentima do kojih je došao sajt Entertejnment tunajt.

Izraz #FreeBritney datira još iz 2009. godine, prema izveštaju Njujork tajmsa, sa sajta obožavalaca koji se nije slagali sa sporazumom o njenom starateljstvu.

Nakon što je Spirs naglo otkazala rezidenciju u Las Vegasu i prijavila se u centar za mentalno zdravlje 2019, kao razlog navevši emocionalnu uznemirenost zbog bolesti njenog oca, kampanja je ponovo uzela maha.

Neki od obožavalaca Britni Spirs veruju da se ona primorava da ostane u okvirima tog sporazuma i čak su zatražili od Bele kuće da okonča njeno starateljstvo, šaljući peticije sa više desetina hiljada potpisa.

Aktivisti pokreta #FreeBritney redovno demonstriraju ispred zgrade suda tokom ročišta.

Veliki broj slavnih ličnosti takođe je izrazilo podršku kampanji, među kojima su Paris Hilton, Bet Midler i Majli Sajrus.

Sama pevačica izravno nije komentarisala pokret #FreeBritney niti bitku za starateljstvo - njena onlajn persona obično je vesela i nema nikakve veze sa naslovima vesti koje se vrte oko slučaja.

Neki njeni sledbenici veruju da ona koristi društvene mreže kako bi slala tajne poruke.

Oni ističu slučajeve kad je izgledalo kao da reaguje na komentare koji su tražili od nje da obuče žutu odeću u sledećem postu ako joj je potrebna pomoć.

https://www.instagram.com/p/CCJ1EmZgSnG/?utm_source=ig_embed

Izvori bliski zvezdi, pa i njen otac, uporno su odbacivali takve teorije zavere i kritike na račun njenog starateljstva.

Premijera dokumentarca Kadriranje Britni Spirs u februaru 2021. godine obnovila je interesovanje za njenu sudsku bitku i dovela do optužbe da se pevačica iskorišćava.

Ona je kasnije objavila video same sebe kako pleše i rekla da je plakala "dve nedelje" zbog dokumentarca, iako je dodala da ga sama nije gledala.

Nakon što je na ovu temu BBC objavio drugi dokumentarac, Spirs je objavila drugi video sebe kako pleše sa potpisom koji je ponovo uzvraćao udarac.

"Oni kritikuju medije i onda urade istu stvar", napisala je pevačica u svom Instagram postu.

"Zašto isticati najnegativniji i traumatičniji period u mom životu od pre sto godina????"

Pogledajte video o tome šta se dešavalo iza kulisa Evrovizije

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.