Holandski kraljevski orkestar na Bemusu

Izvor: RTS, 08.Okt.2009, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandski kraljevski orkestar na Bemusu

Jedan od najboljih evropskih simfonijskih orkestara, holandski kraljevski "Koncertgebau"svirao je sinoć u Centru "Sava" u okviru Bemusa. Sa orkestrom su sarađivali najpoznatiji svetski dirigenti, među njima i Gustav Maler.

Holandski kraljevski "Koncertgebau" orkestar iz Amsterdama, predvođen britanskim dirigentom Danijelom Hardingom, oduševio je sinoć u Beogradu publiku na 41. Bemusu.

Bilo je to prvo gostovanje u Srbiji jednog od najboljih evropskih simfonijskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << orkestara, prepoznatljivog po osobenom, prefinjenom zvuku koji je pečat njihovog doma, amsterdamske Koncertne zgrade, "Koncertgebau", jedne od najakustičnijih koncertnih sala u svetu.

Ansambl se na koncertu u velikoj dvorani Centra "Sava", predstavio izvanrednim izvođenjem dela dva kasnoromantičara pod upravom sjajnog Hardinga, glavnog gostujućeg dirigenta Londonskog simfonijskog orkestra, muzičkog direktora Simfonijskog orkestra Švedskog radija, darovitog dirigenta mlađe generacije koji je već predvodio Bečku i Berlinsku filharmoniju i Evropsku filharmoniju mladih Gustav Maler".

"Koncergebau" orkestar izveo je delo češkog kompozitora i orguljaša Leoša Janačeka (1854-1928) "Laške igre" i popularnu Titan "Simfoniju br. 1 D dur" austrijskog dirigenta i kompozitora Gustava Malera (1850-1911).

Kraljevski odmereno, autentično prateći zamisao kompozitora oduševio je brojnu beogradsku publiku prefinjenim sviranjem, vajanjem zvučne skulpture raskošnim bojama orkestarskog vatrometa u kome je svaki korpus instrumenata gradio skladnost i uvećavao lepotu dela.

Dirigent krhke građe, ali snažne ličnosti, Harding, koji je počeo karijeru kao asistent Ser Sajmona Retla u Simfonijskom orkestru Grada Birmingema, sa kojima je debitovao 1994, a kao asistent Klaudija Abada u Berlinskoj filharmoniji debitovao 1996. na Berlinskom festivalu, vodio je holandski orkestar sugestivno, zahtevao apsolutnu posvećenost romantičarskim delima koja su prepuna neočekivanih promena raspoloženja, snažne dramatike i ritma folklora.

Ovaj međunarodno priznati orkestar, je od osnivanja 1888. vodilo i oblikovalo samo šest šefova dirigenata - Vilem Kes (1888-1895), Vilem Mangelberg (1895-1945), Eduard van Beinum (1945-1959), Bernard Haitink (1961-1988), Rikardo Šaji (1988-2004) i Maris Jansons (od 2004) i oni su imali odlučujuću ulogu u njegovom razvoju.

Orkestar kojim su dirigovali slavni kompozitori Rihard Štraus, Gustav Maler, Klod Debisi i Igor Stravinski, sa kojim su svoja dela kao solisti izvodili Bela Bartok, Sergej Rahmanjinov i Sergej Prokofjev, dobio je od holandske kraljice Beatrise kraljevski status 1988. povodom obeležavanja 100 godina rada.

"Koncergebau" orkestar je objavio više od 1.100 ploča, CD i DVD izdanja.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Holandski kraljevski orkestar nastupio na 41. Bemusu

Izvor: S media, 08.Okt.2009

Holandski kraljevski Koncertgebau orkestar iz Amsterdama, predvodjen britanskim dirigentom Danijelom Hardingom, oduševio je večeras u Beogradu publiku na 41. Bemusu. ..Bilo je to prvo gostovanje u Srbiji jednog od najboljih evropskih simfonijskih orkestara, prepoznatljivog po osobenom, prefinjenom...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.