Izvor: Blic, 16.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holanđanin postao pravoslavac

Holanđanin postao pravoslavac

BOR - Sveti čin krštenja u borskoj crkvi Svetog Đorđa juče je privukao posebnu pažnju. Vesli van Hemert, po ocu Holanđanin, a po majci Indonežanin, odlučio je da se pokrsti, i katoličku veru zameni pravoslavnom.

- Od danas si član naše zajednice, vernik pravoslavne crkve i telom i dušom. Ovo je novi početak tvog života koji treba da bude duhovni, pravi put za konačan život u carstvo nebesko - rekao je otac Ratko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji je služio sveti čin.

I, dvadesetpetogodišnji Vesli koji je izabrao da mu od juče svetovno ime bude Miloš, zaista je rešio da promeni život. Sledećeg vikenda oženiće se Borankom Sašom Dimitrijević, što ga je i privuklo drugoj veri. Venčanje će biti baš u crkvi u kojoj je postao Miloš.

Sašu je upoznao pre nekoliko godina boraveći u Španiji, zemlji koja je poslednju deceniju i njen dom.

- Iako živim daleko od svoje zemlje, uvek sam maštala da ću se udati u Boru i venčati u crkvi. Poželeo je to i Vesli kada sam mu ispričala kako izgledaju svadbe u mojoj domovini - odala je Saša malu tajnu njihovog dogovora.

- Mnogo sam slušao o trubačima, o fantastičnom veselju u Srbiji. Poželeo sam i sam da to doživim jer su svadbe kod nas u Holandiji po temperamentu hladne i bez mnogo emocija, a proslava traje dva, tri sata. Pored toga, imam jaku želju da upoznam vašu kulturu jer je izuzetno bogata - rekao je Vesli.

Budući tast Zoran, poznatiji kao Dimi, vlasnik poznate borske ribarnice, nije žalio. Za svadbeno veselje koje će se održati narednog vikenda u Brestovačkoj Banji, pozvao je i trubače čuvenog orkestra Jovice Ajdarević iz Vranja. Saša Trifunović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.