Holanđani u Ljigu

Izvor: RTS, 13.Avg.2018, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holanđani u Ljigu

Mala mesta u Srbiji mogu biti privlačna stranim turistima, jer, osim prirodnih lepota, tu upoznaju život i običaje. Grupu Holanđana prijateljske veze sa porodicom Maksimović dovele su na odmor u Ljig, a našu ekipu domaćini su pozvali na holandsko veče.
Performans sa elementima holandskog folklora pet bračnih parova iz mestašca Hekendorp priredilo je porodici Maksimović u Ljigu u znak zahvalnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za gostoprimstvo. Prijateljske veze sa Ljižankom Snežanom Maksimović, koja 25 godina živi u Holandiji i njenim suprugom, Janom , bio je povod za dolazak u Srbiju.

„Došli smo u goste kod Maksimovića da kupimo šljive i vidimo kako se peče rakija, ali ove godine nema šljiva. Ipak, probali smo šljivovicu", Inika Roimans iz Holandije.
„Sneža i Jan nam svake godine pričaju kako je Ljig lep, kako je lepa priropda u Šumadiji i to nas je zainteresovalo, pa smo smo došli da se uverimo", nadovezuje se Rudolf Roimans, iz Holandije.
„Išli smo u Valjevo na „Tešnjarske večeri", išli smo na Rajac, išli smo u banju ovde da se kupamo, mnogo im se dopadaju bazeni. Pokušavamo bar na neki naš srbijanski način da dokažemo i pokažemo kako je ovde kod nas, kakav je naš narod, da su uvek dobrodošli", naglašava Snežana Maksimović Van der Vilk.
Kao alternativna umetnička trupa učestvuju na manifestacijama u holandskoj opštini Audevater.
„Kod nas se na kraljevski dan u aprilu organizuju različite igre u kojima učestvuje naša ekipa i to smo želeli da vam dočaramo", kaže Andrei Ostfein, iz Holandije.
Snežanini roditelji, Mirjana i Aleksandar Maksimović, prezadovoljni su što mogu da ugoste Holanđane u Ljigu.
„Pa, znate kako je to sad za mene, kao da sam u nekom bioskopu, ja sam obišla sve živo sa njima. Ja sam u velikom društvu", zadovoljna je Mirjana Maksimović, iz Ljiga.
„Ja sam imao čast da im priredim jedno naše veče, sa našom narodnom muzikom. Oni su celo veče pevali, iako ne znaju stihove, ali bili su u trendu", priča Aleksandar Maksimović, iz Ljiga.
„Ja voli puno ovde, hir. Ovde moja druga kuća, u srcu. Imam mali suvenir za tebe, male klompe za tebe", kaže Jan Van der Vilk, Snežanin suprug.
Umesto glumačkih tačaka, koje zbog jezičke barijere ne bismo sasvim razumeli, gosti iz Holandije pokazali su nam pačiju igru koja podseća na našu, „Čoveče, ne ljuti se" i ono što je pandan srpskom kolu.









































































Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.