Holandija za SSP

Izvor: RTS, 30.Jun.2011, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandija za SSP

Odbor za evropske poslove holandskog parlamenta odobrio je danas pokretanje procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

Posle neuspeha početkom juna i najava da se ništa novo neće dogoditi pre jeseni, holandski parlamentarci su na sednici Odbora za evropske poslove većinom glasova odobrili početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Iako su neke partije i danas bile protiv i postavljale pitanja u vezi sa Srbijom, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a i ja sam imam neka pitanja, odlučeno je da vlada na njih odgovori tokom procesa ratifikacije u parlamentu. Najmanje što smo mogli da učinimo jeste da bar pokrenemo taj proces", izjavio je poslanik Demohrišćanske partije Henk Jan Ormel.

To je tek početak procedure, koja je ista za sve zemlje.

Ormel objašnjava da će holandski parlament zasedati ponovo sredinom septembra, do kada će stranke davati svoje primedbe na predloženi zakon o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji. Kako je istakao, većina partija je glasala za, samo su liberali i Partija slobode glasali protiv.

Potom vlada Holandije treba da odgovori na te primedbe, posle čega sledi debata u parlamentu i glasanje.

"Ovo je korak napred ka prijemu Srbije u evropsku porodicu. Iako smatramo pozitivnim i veoma važnim to što je Mladić u Hagu, na slobodi je i dalje Goran Hadžić. Gospodin Bramerc će u decembru ponovo dati svoj izveštaj i neophodno je da on bude pozitivan. Neophodna je puna saradnja sa Tribunalom", dodao je Ormel.

On je istakao da je za Srbiju važno da nastavi da ide dobrim putem i tako onemogući onim strankama koje se protive bilo kakvom proširenju EU, da kažu bilo šta negativno.

To što je Holandski parlament počeo da se bavi SSP-om, važno je i zbog toga što su Holanđani do sada bili najrigorozniji u insistiranju na uslovljavanju Srbije.

"Ovaj događaj je najbolji demant svih koji tvrde da evropski partneri samo postavljaju nove uslove Srbiji", rekao je predsednik Odbora za evropske integracije Laslo Varga.

Podsticaj za ostale zemlje

Predsednik Odbora za inostrane poslove Dragoljub Mićunović očekuje da će odluka holandskih parlamentaraca biti podsticaj za preostalih osam zemalja EU koje takođe nisu ratifikovale SSP.

Početkom juna, Odbor za evropske poslove bio je odbio Ormelov predlog da na dnevni red parlamenta stavi ratifikaciju Sporazuma, uz obrazloženje da je potrebno dodatno vreme za proučavanje izveštaja glavnog tužioca Serža Bramerca o saradnji Srbije s Tribunalom.

Holandija je dugo svaki korak u približavanju Srbije Evropskoj uniji uslovljavala punom saradnjom Beograda sa Tribunalom, podrazumevajući hapšenje generala Ratka Mladića.

Pošto je Srbija, krajem maja, uhapsila i izručila u Hag generala Mladića, šef holandske diplomatije Uri Rozental je ocenio da je Srbija načinila korak ka EU.

Tužilac Bramerc je, početkom juna, u izveštaju Savetu bezbednosti UN naglasio da je Srbija time ispunila jednu od svojih najvažnjih međunarodnih obaveza.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, do sada je ratifikovalo 18 od 27 država članica EU.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.