Holandija pred sudom: Krivi su?

Izvor: B92, 04.Dec.2023, 09:29

Holandija pred sudom: Krivi su?

Grupa za ljudska prava podnela je tužbu protiv holandske vlade, navodeći da je zajedno odgovorna za ratne zločine u palestinskom pojasu Gaze.

Ona je optužena zbog izvoza delova za američke vojne avione u Izrael.

"Izrael ignoriše osnovne principe ratnog prava, kao što je razlika između vojnih i civilnih ciljeva i princip proporcionalnosti", napisale su grupe, uključujući holandske ogranke Amnesti internešenela i Oksfama, u tužbi podnetoj Okružnom sudu u Hag.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Izrael odbacuje optužbe da je počinio ratne zločine, ističući da izraelske oružane snage poštuju međunarodno pravo u borbi protiv palestinskih militanata koji djeluju u gusto naseljenim područjima. Više od 15.400 stanovnika Gaze ubijeno je od početka oružanog sukoba 7. oktobra do nedelje, saopštio je Palestinski biro za statistiku.

U napadu Hamasa na Izrael ubijeno je 1.200 Izraelaca, a 200 je odvedeno u Gazu. Holandija je sedište regionalnog skladišta delova za američke vojne avione F-35 koji se mogu slati u druge zemlje partnere u programu F-35, napominje Rojters.

Nekoliko nedelja nakon napada palestinskog Hamasa na Izrael, holandska vlada odobrila je isporuku rezervnih delova za avione F-35 izraelskom vazduhoplovstvu, pokazuju vladini dokumenti. Izvoz kontroliše holandsko Ministarstvo odbrane, koje je odbilo da komentariše tužbu.

Oni su u pismu parlamentu prošle nedelje napisali da, prema tada dostupnim informacijama, "nije moguće tvrditi da je F-35 učestvovao u ozbiljnom kršenju humanitarnih principa ratovanja". Sud će tokom dana održati ročište, a presudu bi trebalo da objavi za dve nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.