Holandija ne menja stav

Izvor: RTS, 05.Jun.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandija ne menja stav

Ni posle novog izveštaja Serža Bramerca Holandija nije promenila stav prema odmrzavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Srbijom. U izveštaju glavnog tužioca Haškog tribunala nema ocene o punoj saradnji sa sudom, kaže portparol holandskog ministarstva spoljnih poslova Job Van de Berg.

Stav Holandije prema odmrzavanju i ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nije se promenio posle novog izveštaja Serža Bramerca, jer u njemu nema ocene o punoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saradnji sa Haškim sudom, izjavio je za RTS portparol holandskog ministarstva spoljnih poslova Job Van de Berg.

Holandija smatra da je glavni tužilac Bramerc najmerodavniji da proceni nivo saradnje Srbije, ali da on u svom izveštaju, predstavljenom juče u Njujorku, nije dao ocenu o punoj saradnji.

Holandska vlada pozdravlja ocenu o ostvarenom napretku i smatra da je to korak u dobrom pravcu, ali da u ovom trenutku nema razloga za promenu stava.

Savet ministara je, još pre godinu dana, odlučio da primena i ratifikacija sporazuma može početi tek kada bude ostvarena puna saradnja, rekao je predstavnik holandskog ministarstva i dodao da očekuje raspravu o ovom pitanju na sastanku ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu 15. juna.

Hapšenje Mladića i Hadžića za punu saradnju

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, u izveštaju koji je podneo Savetu bezbednosti UN, pohvalio je napredak Srbije u saradnji sa Tužilaštvom.

U izveštaju koji su diplomate na Ist Riveru unapred proglasile za najpozitivniji od kada je sredinom 1993. godine formiran Haški tribunal, navodi se i da je Srbija adekvatno reagovala na čitav niz drugih zahteva, uključujući i pojavljivanje svedoka pred tim sudom, te pravovremeno reagovala na zahteve da se svedocima garantuje bezbednost.

"Srbija je pravovremeno reagovala na ogromnu većinu zahteva Tužilaštva i ispunila skoro sve važne zahteve. Srpski Savet za saradnju sa Haškim tribunalom je uspešno predvodio te napore. Kancelarija tužilaštva ohrabruje srpske vlasti da učine sve kako bi ovaj trend bio stabilan i nepovratan", navodi se u Bramercovom izveštaju.

Bramerc je, istovremeno, naveo da će ta saradnja biti od izuzetne važnosti tokom predstojećih suđenja, uključujući i proces koji se vodi protiv bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Ipak, Bramerc je naveo i da hapšenje dvojice preostalih begunaca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića ostaje "najkritičniji aspekt" saradnje Srbije i Tribunala.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.