Holandija menja stav krajem godine?

Izvor: B92, 08.Okt.2009, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandija menja stav krajem godine?

Bon -- U Evropskoj komisiji se nadaju da će do kraja godine doći do promene stava Holandije o saradnji Srbije sa Hagom, što bi vodilo odmrzavanju Prelaznog sporazuma.

Dok Srbija, prema rečima potpredsednika Vlade Božidara Đelića, očekuje da od Evropske komisije dobije dosad najpozitivniji godišnji izveštaj o napretku u procesu ostvarivanja reformi neophodnih za članstvo u EU, iz Evropske komisije poručuju da je Srbija znatno napredovala i to ne samo u evrointegracionim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << procesima.

Portparol komesara za proširenje EU, Amadeo Tardio za Dojče vele kaže:

"Nema više tenzija koje smo nekada viđali u Beogradu. Srpska vlada je jasno demonstrirala i svoju opredeljenost za saradnju, a to se odnosi i na saradnju sa Haškim tribunalom. Obratili smo pažnju na sve osetljive tačke i progres postoji na svim poljima", ističe Tardio.

Holandija je jedina zemlja Unije koja se protivi primeni sporazuma potpisanih sa Srbijom. Prvi sledeći korak u pravcu evrointegracija za Srbiju bi, prema mišljenju portparola EK, Amadea Tardija, trebalo da bude pokretanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

On se nada da bi do deblokade dela tog ugovora između Srbije i EU moglo doći do kraja godine:

"Srbija sa svoje strane pravi značajan progres. Sa druge strane očekujemo da i zemlje članice EU prevaziđu prepreke koje sada postoje na tom putu.

Kako piše Dojče vele, Evropska komisija ne može da utiče na članice Unije da donose ili menjaju svoje odluke. "Iskreno se, međutim, nadam da će do prevazilaženja problema doći vrlo brzo. Nadamo se već do kraja godine", navodi portparol komesara za proširenje.

Odmrzavanje Prelaznog sporazuma u Evropskoj komisije vide i kao korak koji je od velikog značaja za čin podnošenja kandidature Srbije za članstvo u EU.

Ne želeći da prejudicira odluku o tome, za koju kaže da je prevashodno u rukama srpskih vlasti, Amadeo Tardio ipak naglašava da u tom procesu postoji izvesna logika i dinamika, te da u Evropskoj komisiji očekuju da Srbija odluku o kandidaturi donese na koordinisan način:

"Pošto će se o toj eventualnoj kandidaturi Srbije, po njenom podnošenju, izjašnjavati i zemlje članice, iatiče Tardio, a i Evropska komisija će praviti procenu o tome, bilo bi dobro da na tom polju postoji koordinacija."

U Evropskoj komisiji ističu i da je pored napora koje Srbija ulaže u procesu približavanja EU, i Evropa svoju solidarnost sa Srbijom pokazala u više navrata, kao što je to bio slučaj sa nedavnom pomoći budžetu Srbije.

Istovremeno evropska perspektiva je, prema mišljenju Evropske komisije, i dalje pokretačka snaga progresa na političkoj agendi - ne samo Srbije već celog zapadnog Balkana.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Holandska blokada pada krajem godine?

Izvor: Deutsche Welle, 08.Okt.2009

U Evropskoj komisiji se nadaju se da će do kraja godine doći do promene stava Holandije o saradnji Srbije sa Hagom što bi vodilo odmrzavanju Prelaznog sporazuma. Kandidaturu za članstvo treba podneti koordinisano.

Nastavak na Deutsche Welle...

Holandija menja stav prema Srbiji?

Izvor: S media, 08.Okt.2009

Evropska komisija se nada da će do kraja godine doći do promene stava Holandije o saradnji Srbije sa Hagom što bi vodilo odmrzavanju Prelaznog trgovinskog sporazuma izmedju EU i Srbije. .."Srbija sa svoje strane pravi značajan progres. S druge strane očekujemo da i članice EU prevazidju prepreke...

Nastavak na S media...

EK se nada da će Holandija promeniti stav do kraja godine

Izvor: Blic, 08.Okt.2009

Evropska komisija se nada da će do kraja godine doći do promene stava Holandije o saradnji Srbije sa Hagom što bi vodilo odmrzavanju Prelaznog trgovinskog sporazuma između EU i Srbije....."Srbija sa svoje strane pravi značajan progres. S druge strane očekujemo da i članice EU prevaziđu prepreke...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.