Hodanjem do zdravog života

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hodanjem do zdravog života

VAŠINGTON - U moru svakodnevnih informacija, načina, tehnika, sprava i mogućnosti koje bi trebalo da nas učine zdravima, često zbog njihove složenosti izgubimo volju za "ozdravljenjem" pre nego što uopšte počnemo da ih primenjujemo.

Toliko puta dokazana teza da su najdelotvornija rešenja ona najjednostavnija može se primeniti i kada govorimo o tome kako biti zdrav.

Više puta su lekari ukazivali na činjenicu da je 30 minuta hodanja ili bilo koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << druge telesne aktivnosti pet puta nedeljno dovoljno da se spreči ili barem odloži većina najčešćih bolesti od kojih obolevamo, prenosi "Glas Amerike".

Uprkos tome, ljudi još više veruju "čudesnim tabletama", različitim dijetama, magnetnim narukvicama, umesto da hodaju jer ta vrsta aktivnosti obezbeđuje telesno i duševno blagostanje.

Formula 30 minuta hodanja pet puta nedeljno je nastala kada je već to dokazala grupa naučnika okupljena oko Honolulu studije koja je trajala 12 godina i pratila 8.000 osoba starijih od 60 godina.

Neki od njih su hodali svakog dana po tri kilometra, dok su neki živeli bez tog oblika aktivnosti, a u tom razdoblju se pratilo od čega obolevaju i umiru.

Posle 12 godina se pokazalo da je od ukupnog broja umrlih bilo 2,5 puta više onih koji nisu hodali, čime je dokazano da hodanje smanjuje mogućnost oboljevanja i smrti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.