Hočevar: Porodica motor jedinstva

Izvor: Studio B, 23.Dec.2013, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hočevar: Porodica motor jedinstva

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar čestitao vernicima nastupajuci Božić i poručio da je porodica osnovno i ničim zamenljivo žarište međuljudskih odnosa.

On dodaje i da je porodica merilo svih prisnih zajednica ,motor svakog zajedništva i svakog jedinstva.

On je u božićnoj poslanici, poručio da je Božić pravi generator odnosa pa zato i generator porodice, zajedništva i jedinstva, generator autentične civilizacije i kulture.

"Crkva svakako >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << ne treba da nas poziva na nova teoriska zemaljska otkrića, i otkriće na području egzaktnih nauka.Ali, bez velike božje snage ne možemo da otkrijemo šta je to porodica , rekao je Hočevar i dodao da porodica nije samo numerički zbir muškaraca, žena i dece.

Prema njegovim rečima, dvomilenijumsko iskustvo pokazuje da bez hristove energije porodični duh nije moguće živeti.

"Bez tog i takvog iskustva porodičnog života, teško se izgrađuje zdrava zajednica u društvu i u crkvi. Zato Božićna tajna, nije šminka, na svakidašnjem životu, niti svečano odelo za našu antropološku osiromašenost, rekao je Hočevar.

On je istakao, da ne smemo i ne možemo na pravi način da slavimo praznike hristovog rođenja ako ta tajna ne postane merilo svih naših odnosa, planova, odluka i delatnosti - i merilo društvenog , političkog i globalnog planiranja.

U poslanici on je poručio, da nas crkva poziva na slavlje Božića, da bi se u nama probudilo autentično dostojanstvo i da bi duhovnim rastom velikom energijom odgovornosti i pravovremenim preobražejem i mogli da omogucimo da čitavo čovečanstvo postane jedna porodica.

"Postati jedna porodica , znaci da hoćemo da živimo u takvim zajednicama u kojima smo svi "samo jedno srce i jedna sama duša". rekao je Hočevar i dodao da slavlje Božića potvrđuje da smo svi pozvani da jednom velikom cilju i da smo svi sinovi i kćeri Božiji, a ne robovi istoriskih konflikata i predrasuda.

''Mir Božiji - Hristos se rodi! Svi vam želimo da vaša sveta Crkva nezaustavljivo napreduje u dobi, blagodeti i mudrosti. Želimo Vam lično vaše svetosti krepko zdravlje i istrajnost u svedočenju Božje dobrote i velike Isusove želje da svi jedno budu", poručio je Hočevar u pismu koje je podeljeno novinarima nakon čitanja poslanice u Beogradskoj nadbiskupiji.

On je poželeo patrijarhu i da u Beogradu i dalje iskreno sarađuju, podsetivši da Nadbiskupija u narednoj godini proslavlja 90 godina od ponovnog uspostavljanja, te da su, kako je rekao, "naši vernici i naše Crkve posle Prvog svetskog rata zajedno rasli i napredovali''.

"Neka nam slavlje Hristovog rođenja omogući i nove, još odlučnije korake ljubavi i razumevanja'', rekao je Hočevar.

Beogradski nadbiskup je naveo i da je patrijar Irinej čestitao njemu i njegovoj pastvi praznike i poželeo mir, radost i sva

Hočevar, koji će sutra povodom badnje večeri, predvoditi misu u katedrali Svetog Petra , čestitao je Božić i pripadnicima Istočne crkve i partijarhu srpskom Irineju.

 

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Katolički vernici proslavljaju Badnje veče

Izvor: Press, 24.Dec.2013, 11:07

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar predvodiće u 22 časova misu u crkvi Svetog Petra, dok će na sam dan Božića predvoditi misu u Smederevu, a zatim i u crkvi Krista Kralja u Beogradu.. On je čestitao vernicima Božić i poručio da je porodica osnovno, glavno i ničim drugim zamenljivo žarište...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.