Hoće li se svet zaista ujediniti ili oštro osuđivati

Izvor: B92, 15.Jul.2016, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće li se svet zaista ujediniti ili "oštro osuđivati"

Vašington, Peking, Moskva, Berlin -- Iz celog sveta stižu poruke solidarnosti i podrške Francuskoj nakon napada u Nici, a zvaničnici od SAD do Kine govore o zajedničkoj borbi protiv terorizma.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je njena zemlja uz Francusku u borbi protiv terorizma.

"Preneraženi smo napadom. Reči su jedva dovoljne da iskažu šta nas ujedinjuje sa našim francuskim prijateljima", rekla je Angela Merkel.

Ruski predsednik Vladimir >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Putin rekao je da "čovečanstvo mora da se ujedini kako bi pobedilo terorizam".

"Rusija izražava svoju solidarnost sa Francuskom u ovim teškim danima. Delimo njihovu bol. Rusija je spremna na punu saradnju sa Francuskom po svim anti-terorističkim pitanjima", rekao je Putin.

Predsednik SAD Barak Obama je takođe najoštrije osudio "užasni teroristički napad" u Nici i ponudio je svaku vrstu pomoći francuskim vlastima.

Obama je naveo da je naložio svom timu da bude u kontaktu sa francuskim vlastima, kojima je ponudio pomoći u istrazi napada i privođenju odgovornih pravdi.

Novi šef diplomatije Velike Britanije Boris Džonson naveo je na Tviteru da je "šokiran i tužan zbog groznih događaja u Nici i svih izgubljenih života" i najavio hitan sastanak britanskih ministara zbog napada.

Odlazeći premijer Španije Marijano Rahoj izrazio je saučešće nakon "brutalnog napada" u ime cele vlade Španije.

"Teško je to što se svi dobri ljudi osećaju kao potencijalne žrtve varvarstva, bezumlja i potpunog zanemarivanja vrednosti života. Želimo još jednom da izrazimo našu lojalnu i iskrenu podršku našim susedima, partnerima, saveznicima i prijateljima. Španija će u potpunosti sarađivati sa Francuskom u potrazi, pronalaženju, privođenju pravdi i kažnjavanju terorista i onih koji ih podržavaju" naveo je Rahoj.

Saučešće su izrazili najviši zvaničnici Evropske unije, Kanade, a pismo je poslao i srpski premijer Aleksandar Vučić.

Osuda je stigla i iz Ujedinjenih nacija, čiji je Savet bezbednosti saopštio da "najoštrije osuđuje varvarski i kukavički napad.

Predsednik Kine Si Đinping nazvao je napad užasnim i preko saradnika poručio predsedniku Francuske da je Kina "protiv svih vidova terorizma i da je spreman da produbi saradnju sa Francuskom u anti-terorističkim operacijama".

Ostaje da se vidi da li će novi teroristički napad u srcu Evrope proizvesti nešto više od niza saopštenja, nuđenja kooperacije, saučešća i "najoštrijih osuda".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.