Hoće li hala Zorka biti ponovo otvorena za spotriste?

Izvor: RTS, 11.Jun.2019, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće li hala Zorka biti ponovo otvorena za spotriste?

Nakon isteka ugovora o zakupu između grada i vlasnika "Aik banke", hala sportova "Zorka" u Šapcu je zatvorena. Da li će ovaj višedecenijski simbol grada, u kome je Metaloplastika osvojila evropske titule ponovo biti dostupan i sportistima, ali i za brojne manifestacije, pitanje na koje se očekuje odgovor.
Maja 1975. godine halu su zvanično otvorili utakmicom sa tadašnjim šampionom Evrope Borcem iz >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Banjaluke, a maja ove godine odigrali i poslednji suret na parketu na kome su ostvarili sve što se u rukometu može osvojiti.

Uz Metaloplastiku za halu "Zorka" znao je ceo sportski svet. Sve što su decenijama stvarali u takozvanoj svojoj kući, morali su da isele, a nemaju gde.
"Teško, stvarno mi je teško, i ne verujem. Sa nevericom su poslednjih dana maja i stono-teniseri, bokseri, mačevaoci, članovi baletske škole i sportske redakcije iznosili svoju opremu iz hale . Svaki odgovor stao je u samo jednu reč", kaže uka Božanić, tehniko RK "Metaloplastika" Šabac.
Od prvoj juna hala je pod katancem, a ključ u pregovorima između zvaničnog i potencijalnog vlasnika. Sa raspadom hemijskog giganta, nakon privatizacije i stečaja Zorkin Društveni standard sa halom je godinama u rukama Aik banke.
Zbog sportista i manifestacija grad je zakupljivao uz mesečnu rentu od 900 evra uz godišnje i godišnje troškove od 9 miliona dinara. Obaveze su se poštovale do isteka i produženog ugovora.
"Grad ni jednog momenta nije odustao od kupovine Hale, takvo je i danas stanje, jedino je problem u nekoj razlici u ceni, banka kao privatni vlasnik ima pravo da traži .. to je nekih 1,3 miliona evra a grad je uradio procenu od zvanične kuće na 700.000 i mi smo praktično u problemu sa cenom, a ne u problemu želje kupovine hale. Ona je jedan svojevrsni spomenik, istorijat hale je toliko opterećujući da mi jednostavno ne smeno da odustanemo od toga, obezbedićemo sredstva za njenu rekontsrukciju, ona je jedan stojeći muzej u Šapcu", navode Dragan Petrović, član gradskog veća za sport.
O sudbini hale u Aik banci zvanično ne žele da se oglašavaju, dok su razgovori sa zainteresovanim u toku. Nezvanično ih ima više. Na odluku s nestrpljenjem čekaju u Metaloplastici.
"Do 19. juna moramo da uradimo inspekciju dvorane, to još nismo uradili jer ne znamo šta se dešava sa halom Zorka, ako ne budemo uradili inspekciju do 19. juna, nećemo moći da učestvujemo u Seha ligi", kaže Slaviša Stojinović, direktor RK "Metaloplastika" Šabac.
Sa nadom da ono što se decenijama zvalo šabačko, konačno bude u gradskom vlasništvu, grad je kupio i zemljište oko hale. Kada će je i ko otvoriti - još se ne zna.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.