Hoće li Hrvatska priznavati diplome iz Srbije?

Izvor: B92, 25.Apr.2018, 08:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće li Hrvatska priznavati diplome iz Srbije?

Beograd -- Diplome stečene u Srbiji i BiH možda neće da budu priznate u Hrvatskoj, bar tako pišu neki hrvatski mediji.

Srpsko Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nije dobilo zvanično obaveštenje, a ni bilo kakav nagoveštaj od kolega iz Hrvatske da je moguće da se fakultetske diplome stečene u Srbiji ubuduće ne priznaju u Hrvatskoj.

U ministarstvu za Tanjug kažu da takve informacije nije dobio ni Centar za informisanje o priznavanju inostranih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << visokoškolskih i srednjoškolskih isprava i priznavanje radi zapošljavanja - ENIC/NARIC Srbija.

Hrvatski mediji preneli su izjavu dekana Visoke škole za ekonomiju, preduzetništvo i upravljanje "Nikola Šubić Zrinski" iz Zagreba, Ivice Katavića za "Glas Slavonije" da "postoje velike indicije da diplome stečene u Srbiji i BiH više neće moći da se nostrifikuju u Hrvatskoj".

Katavić je rekao da diplome stečene u Srbiji i BiH ne zadovoljavaju tražene kriterijume, a "Glas Slavonije" je potvrdu ove tvrdnje dobio u hrvatskoj Agenciji za nauku i visoko obrazovanje.

U Agenciji su im pojasnili da se priznavanje inostranih visokoškolskih kvalifikacija (IVK) u Evropi i u državama članicama EU sprovodi prema smernicama tzv. Lisabonske konvencije, što podrazumeva da je u za kriterijume prilikom akderitacije neke visokoškolske institucije važno da uradi akreditaciono telo čija je nadležnost verodostojna.

To dalje podrazumeva, kako navode, da je je to telo prošlo relevantno međunarodno vrednovanje, što nažalost, konstatuju u hrvatskoj agenciji, odnedavno nije slučaj ni sa jednom nadležnom agencijom za spoljno osiguravanje kvaliteta u visokom obrazovanju u BiH i Republici Srbiji.

Oni navode i da će ove tvrdnje zabrinuti brojne hrvatske studente koji studiraju u tim državama, među kojima je najviše Slavonaca.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hrvatska neće priznavati diplome iz Srbije?

Izvor: Vesti-online.com, 25.Apr.2018

Diplome stečene u Srbiji i BiH možda neće biti priznate u Hrvatskoj, bar tako pišu neki hrvatski mediji...Srpsko Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nije dobilo zvanično obaveštenje, a ni bilo kakav nagoveštaj od kolega iz Hrvatske da je moguće da se fakultetske diplome stečene...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.