Izvor: RTS, 13.Maj.2021, 16:28

"Hleb sa sedam kora - 400 metara ispod zemlje" na fotografijama Živote Jevtića

Izložbom fotografija "Hleb sa sedam kora - 400 metara ispod zemlje" i Kraljevo se pridružilo Nacionalnoj manifestaciji "Muzeji za 10". Izložba govori o životu i radu Rudara u Ibarskim rudnicima. Autor je naš kolega, snimatelj Života Jevtić.
Rudari jedu hleb sa sedam kora. Imaju dve hrabrosti i stotinu muka. Ovako su govorili o sebi rudari iz Baljevca na Ibru kada je ekipa RTS-a, na čelu sa snimateljem i fotografom Životom Jevtićem, silazila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u jame za ekploataciju uglja i snimala dokumentarne filmove i reportaže o njihovom životu i radu. Izložba prati rad smene koja ulazi i izlazi iz jame na trakama za transport uglja.

"Ja sam se trudio da od svih onih fotografija koje sam imao, izdvojim te fotografije koje će stvarno da pokažu ljudima koji ne znaju kakav je hleb sa sedam kora, kako je teško radti u rudniku. Nama je bilo teško da siđemo samo, a kamoli da smo ostali šest sati da radimo, da kopamo to crno zlato, kaže autor izložbe, Života Jevtić.
"Ove fotografije su snimljene u jami Jarando Ibarskih rudnika, na dubini negde 400 metara ispod zemlje ili 15 metara iznad mora, možda bismo tako rekli, a nekoliko kilometara daleko pošto nismo vertikalno silazili već nekim niskopima, onim trakama i tamo što ima. Tako da je to 4 ili 5 kilometara znači duboko", objašnjava rudar Goran Nikolić.
Izložba je multimedijalna jer prikazuje i dokumentarni film o rudarima iz jame Jarando. Osim fotografija izloženi su i delovi stare rudarske opreme kao što su alati i samospasi koju su u svojim magacinima čuvali rudari.
"Ja sam planiaro da za Dan rudara obavezno, to je već dogovoreno, ispred okna otvorim, na otvorenom, izložbu samo za rudare, a onda da celu izložbu poklonim rudniku", dodaje Života Jevtić.
Izložba o rudarima Ibarskih rudnika je u Kulturnom centru u Ribnici. Traje od 12. do 18, maja, a u Noći muzeja posetioci će moći da je pogledaju i u večernjem terminu.
 
 
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.