Hladniji dani donose nove troškove! Dve prosečne plate za obnovu jesenje garderobe!

Izvor: Press, 08.Sep.2014, 00:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hladniji dani donose nove troškove! Dve prosečne plate za obnovu jesenje garderobe!

Kako bi bar delimično obnovila odeću i obuću za hladnije dane, četvoročlana porodica mora da izdvoji najmanje dve prosečne zarade. Nove čizme, duboke patike, jakna, mantil, kaput i džemperi samo su neke od stvari koje će znatno oslabiti kućni budžet.
U zemlji u kojoj je prosečna zarada jedva nešto viša od 40.000 dinara i u kojoj je zvaničnom statistikom za odeću i obuću namenjeno oko 3.000 dinara mesečno, kupiti sve što je potrebno za hladnije dane nemoguća je misija. Tu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << na scenu stupa kupovina na rate i plaćanje čekovima, dok mnogi odlučuju da sačekaju polovinu decembra, kada dolaze prva sniženja pred novogodišnje praznike. Obnavljanje toplije garderobe najviše nedaća stvara višečlanim porodicama, a najteže je roditeljima čija su deca mala, pa brzo prerastaju odeću. 
- Odričemo se svega da bi deca imala osnovno. To nije život. Ono što im kupimo na jesen otplaćivaćemo do leta. A onda ćemo garderobu za leto otplaćivati do zime - kaže za „Blic“ Jovana Sakić (48), majka dvoje dece.
Ona je računala da bi joj, za samo delimičnu obnovu zimske garderobe za nju i njenu porodicu, bile potrebne najmanje dve prosečne zarade.
- Najviše novca odlazi na obuću. Odeću ćemo još i da kupimo kod Kineza, na pijacama ili u nekim jeftinim prodavnicama s turskom, bugarskom ili rumunskom robom, ali obuću tražimo nešto kvalitetniju i na nju damo više od pola plate - objašnjava ona.

PROČITAJTE JOŠ:
Upoznajte Miloša, nezaposlenog lekara koji volonterski pomaže starim osobama
Uskoro jeftiniji lekovi i savremene terapije
SRAMOTA: Toliko polivanja ledom a skupljeno samo 5000 evra?!
   
Iako je na ovim mestima zimska garderoba znatno jeftinija i pristupačnija, mnogi sumnjaju u njen kvalitet upravo zbog niske cene. Kako same prodavačice, ali i mušterije tvrde, dobra cena uz dobar kvalitet mogu se naći u prodavnicama polovne garderobe. 
- Navikla sam na kvalitetnu odeću, a trenutno nisam u situaciji da je priuštim. Ako moram da biram između kupovine sintetičkih majica i džempera koji pale kožu i kvalitetne odeće koju je možda jednom neko obukao, biram ovo drugo - kaže Milica Pavlović (41) iz Novog Sada.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.