Hjuman Rajts Voč: Ukrajinci pobili civile u Izjumu

Izvor: B92, 05.Sep.2023, 18:29

Hjuman Rajts Voč: Ukrajinci pobili civile u Izjumu

Prilikom napada ukrajinskih snaga raketama sa kasetnom municijom, u Izjumu u Harkovskoj oblasti 2022. godine poginuli su civili.

Ovo je za Sputnjik rekla izvršni direktor Odeljenja za naoružanje međunarodne nevladine organizacije "Hjuman rajts voč" (Human Rights Watch).

"To smo otkrili nakon što su Rusi otišli. Naši istražitelji su otišli tamo da proučavaju ratne zločine i zverstva. Svuda su videli ostatke kasetne municije. Rečeno im je iz kog pravca je gađano >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i mi smo utvrdili da su to bile ukrajinske snage", kazala je Vorhem, istakavši da je organizacija prikupila detaljna svedočenja o civilima koji su ubijeni ili ranjeni.

Takođe je podsetila da je "Hjuman rajts voč" krajem januara objavila objavila izveštaj o situaciji u Izjumu. Tada su aktivisti za ljudska prava pronašli dokaze da je Ukrajina gađala to područje, koje se nalazilo pod kontrolom ruskih snaga, raketama sa kasetnom municijom.

Ranije je stalno predstavništvo Rusije u UN predalo Savetu bezbednosti pismo u kome se navodi da Kijev koristi protivpešadijske mine "lepestok" protiv civila u Donbasu. Pismo je upućeno i generalnom sekretaru UN. Ukrajina je 2005. godine ratifikovala Otavsku konvenciju koja zabranjuje upotrebu, čuvanje i proizvodnju protivpešadijskih mina. Prema tome, Kijev krši svoje međunarodne obaveze.

Protivpešadijska visokoeksplozivna mina (PFM-1) "lepestok" postavlja se sistemima za daljinsko miniranje. Predstavlja praktično preciznu kopiju američke mine BLU-43/B (Dragontooth). Predstavništvo DNR više puta je prijavljivalo da ukrajinske snage u gradovima DNR koriste kasetnu municiju sa minama "lepestok".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.