Hitnoj medicinskoj pomoći hitno potreban zakon; Građani plaćaju cenu svojim životima VIDEO

Izvor: B92, 13.Apr.2023, 22:28

Hitnoj medicinskoj pomoći hitno potreban zakon; "Građani plaćaju cenu svojim životima" VIDEO

Hitnoj medicinskoj pomoći hitno je potreban zakon. Pravo na hitnu medicinsku negu imaju svi građani u Srbiji, ali, u praksi, to baš i nije slučaj.

Donošenjem prvog zakona o hitnoj medicinskoj pomoći uspostavio bi se sistem koji unapređuje, ali i olakšava, rad lekarima, a pacijenti bi dobili adekvatnu medicinsku negu.

Srbija je jedina zemlja u regionu koja nema jasno definisan zakon o hitnoj medicinskoj pomoći.

Pokret "Pravo na život - Meri" i lekari >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << urgentne medicine napravili su nacrt zakona koji je predat predsedniku Narodne skupštine.

"Zakon bi zasigurno unapredio rad službe hitne medicinske pomoći, i jasno i nedvosmisleno propisao način i organizaciju rada hitnih službi u Srbiji. Taj zakon bi štitio i pacijente, ali i same lekare. Izbegle bi se manipulacije koje su trenutno prisutne", rekao je Dejan Zejnula iz Pokreta "Pravo na život - Meri" za TV Prva.

Više od milion ljudi u Srbiji nema adekvatnu hitnu medicinsku negu.

Novi zakon, između ostalog, predlaže osnivanje 25 dispičerskih centara koji bi primali pozive, kao i sistematizaciju celog sistema, jer infarkt je isti i u Beogradu, kao i u Svrljigu.

"Kada imate jasno definisana pravila po kojima se radi, jasno se može reći da li je napravljen propust ili nije. I da li postoji nečija odgovornost. Trenutno odgovornosti nema nigde, a građani plaćaju cenu svojim životima", naveo je Zejnula.

Opširnije u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.