Hitno riješiti formiranje vlasti u FBiH

Izvor: IstocnoSarajevo.net, 31.Mar.2011, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hitno riješiti formiranje vlasti u FBiH

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira (PIK) pozvao je na brzo rješavanje pravnih pitanja u vezi sa formiranjem novih vlasti Federacije BiH i primio k znanju napore visokog predstavnika Valentina Incka da podrži taj cilj.
U kominikeu izdatom nakon dvodnevne sjednice u Sarajevu, amabasadori PIK-a pozvali su političke lidere BiH da hitno postignu kompromis o formiranju široko zastupljene vlasti na nivou BiH koja će omogućiti napredak po mnogim pitanjima, uključujući i realizaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu IstocnoSarajevo.net << preostalih hitnih reformi koje zahtijevaju evroatlantske integracije.

Ambasadori PIK-a podsjećaju da Ruska Federacija nija podržala odluku visokog predstavnika od 27. marta da suspenduje odluke Centralne izborne komisije, kao ni Inckovu odluku od 5. januara koja se odnosi na Zakon o državnoj imovini koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske.
Upravni odbor PIK-a ponovio je da je neophodno riješiti pitanje podjele državne imovine i imovine odbrambenih struktura između Savjeta ministara BiH i entitetskih vlada. Nerješavanje ovog pitanja, osim što blokira tranziciju OHR-a onemogućava BiH da ispuni kriterijume za evroatlantske integracije, te stvara atmosferu pravne neizvjesnosti, navodi se u kominikeu.

Ambasadori PIK- a pozvali su državne i entitetske vlasti da okončaju procjene aktuelnih i budućih potreba kada je riječ o državnoj imovini, koje će potom poslužiti kao osnova za dogovor o njihovim vlasničkim pravima.

U kominikeu se izražava zabrinutost zbog nedavnih inicijativa Republike Srpske, čiji je cilj bio "jednostrano utvrđivanje vlasništva nad državnom imovinom".

"PIK je naglasio da vlasti u RS moraju u potpunosti poštivati nalog visokog predstavnika iz januara 2011. godine, kao i predstojeću odluku Ustavnog suda BiH o zakonima kojima se reguliše državna imovina", navodi se u kominikeu, uz napomenu da ovaj Inckov nalog od 5. januara nema podršku Ruske Federacije.
Kada je riječ o vojnoj imovini, Upravni odbor PIK-a ohrabrio je stranke da daju prioritet zaključenju sporazuma o nepokretnoj imovini koja je potrebna za buduće odbrambene svrhe, u skladu sa Zakonom o odbrani BiH. NATO članice Upravnog odbora PIK-a i Japan istakli su da će ta imovina biti uknjižena kao vlasništvo BiH za upotrebu Ministarstva odbrane BiH, napominje se u kominikeu.

"To bi omogućilo pokretanje Akcionog plana za članstvo u NATO. Iako je Upravni odbor PIK-a pohvalio nedavnu odluku Predsjedništva BiH o trenutnom ukidanju izvoznih dozvola za oružje i vojnu opremu, vlasti moraju pojačati nastojanja i aktivnosti na uništenju viška naoružanja, municije i eksplozivnih sredstava", navodi se u kominikeu.

Upravni odbor PIK-a upozorava da najavljeni planovi za formiranje svehrvatskog sabora, te međukantonalnih i međuopštinskih tijela moraju biti u potpunom skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom.

Pozivaju se kantoni koji do sada nisu konstituisali kantonalne skupštine, niti izabrali delegate u Dom naroda Federacije da to učine bez odgađanja, uz konstataciju da su ovi koraci trebali da budu završeni do 2. decembra prošle godine, u skladu sa Ustavom FBiH.

"Međunarodna zajednica je spremna da pomogne na sve načine, ali suštinske odluke da se krene naprijed moraju doći iz BiH, na osnovu zahtjeva njenih građana i dalekovinih aktivnosti njihovih izabranih lidera", ističe se u kominikeu.

Upravni odbor PIK-a saopštio je da poštuje rad Centralne izborne komisije tokom cjelokupnog kompleksnog i izazovnog izbornog procesa.

Ambasadori PIK-a pozvali su vlasti da obezbijede adekvatno funkcionisanje institucija na svim nivoima, ističući da se državne nadležnosti ne smiju ugrožavati, a da je entitetske nadležnosti potrebno u potpunosti poštivati.

Upravni odbor PIK-a osudio je javne izjave koje se odnose na postojanje i odgovornosti Suda i Tužilaštva BiH.

PIK je izrazio zabrinutost zbog nepostojanja napretka u ispunjavanju uslova u vezi sa EU, a naročito onih koje potiču iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. "BiH mora hitno uskladiti Ustav sa Evropskom konvencijom o ljudskih pravima i usvojiti zakone o državnoj pomoći i popisu stanovništva da bi mogla ostvariti dalji napredak na putu integracije u EU", ističu politički direktori.

Upravni odbor PIK-a pozdravio je činjenicu da EU i dalje radi na jačanju vlastitog angažmana u BiH i pozvao na ispunjavanje preostalih ciljeve i uslova iz programa "pet plus dva" da bi se zatvorio OHR.

PIK je zatražio od vlasti da odmah usvoje Globalni fiskalni okvir za period od 2011-2013. godine, ukazavši na potrebu da se obezbijede dovoljni prihodi za institucije na državnom nivou, a samim tim i njihovo efikasno funkcionisanje.

Upravni odbor PIK-a podržava angažman EUFOR-a i NATO-a kada je riječ o međuentitetskoj liniji razgraničenja.

U kominikeu se podsjeća da Aneks dva Dejtonskog sporazuma reguliše postupke podešavanja međuentitetske linije razgraničenja ako se ukaže potreba za tim, i te procedure se moraju poštivati.

Naredni sastanak Upravnog odbora PIK-a biće održan u Sarajevu 6. i 7. jula.
 
Izvor: istocnosarajevo.net/SRNA

Nastavak na IstocnoSarajevo.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta IstocnoSarajevo.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta IstocnoSarajevo.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.