Hitna smena: Taj ludi idiot je poslao vojsku pravo u smrt FOTO

Izvor: B92, 06.Apr.2023, 23:22

Hitna smena: "Taj ludi idiot je poslao vojsku pravo u smrt" FOTO

Ruski komandant koji se smatra odgovornim za neuspeli napad na Vuhledar, Rustam Muradov smenjen je sa funkcije, samo sedam meseci nakon što je imenovan.

On je razrešen dužnosti komandanta Istočnog vojnog okruga u Ukrajini, a ruski mediji su ga prozvali 'ludim idiotom'.

Moskva Tajms, nezavisne onlajn novine na engleskom i ruskom jeziku sa sedištem u Amsterdamu koje su trenutno zabranjene u Rusiji, saopštile su da su ih dva vojna izvora obavestila o suspenziji 50-godišnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << general-potpukovnika Rustama Muradova, koji je nedavno započeo ofanzivu u istočnoj Ukrajini, piše Nevsveek.

"Muradov je smenjen jer je bio ludi idiot koji je vojnike slao u sigurnu smrt. Mnogi su se žalili na njega", navodi taj portal.

Muradov je bivši komandant ruskih snaga u Siriji, a kasnije je bio šef mirovnog kontingenta u Nagorno-Karabahu. U Ukrajini je bio komandant od oktobra 2022.

U februaru ove godine krenuo je u napad na Vuhledar, ali se završio tako što je vojsku uputio pod ukrajinsku artiljerijsku vatru i u minska polja. Za manje od tri dana izgubljene su dve elitne pomorske brigade, od kojih je jedna verovatno 155. brigada pomorske pešadije, i 103 komada vojne opreme.

Prema Orik-u, sajtu koji prati vojne gubitke u ukrajinsko-ruskom ratu, ruska vojska je tokom napada na Vuhledar izgubila ukupno 36 tenkova, dok se procenjuje da su ukrajinske oružane snage izgubile samo 20 komada vojne opreme – što je jedna petina ukupnih gubitaka Rusije u tom trenutku.

Desničarski nacionalista i bivši oficir Federalne službe bezbednosti Igor Girkin nazvao je one koji su vodili napad na Vuhledar "potpunim kretenima".

Britansko ministarstvo odbrane javilo je da u toj bici dnevno gubi živote 500 ljudi, a ruska vojska je tu bila fijasko. Sada pokušavaju da promene imidž svoje vojske, pa ne samo da menjaju rukovodstvo, već se i aktivno šire.

Prema britanskom Ministarstvu odbrane, Vladimir Putin će regrutovati dodatnih 400.000 vojnika, ali je malo verovatno da će to biti istinski dobrovoljci, iako će Kremlj verovatno pokušati da ih predstavi takvima kako bi izbegao proteste, piše Njuzvik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.