Hitna evakuacija sela uz Savu

Izvor: B92, 19.Maj.2014, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hitna evakuacija sela uz Savu

Šabac -- Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković naložio hitnu evakuaciju meštana sela u slivu Save pored Šapca zbog problema na bedemima.

Preventivna evakuacija trebalo bi da bude završena u naredna tri časa.

Prema rečima zamenika komandanta kriznog štaba Šapca Bobana Bimbaševića, reč je o selima Drenovac, Ševarice, Tabanović, Pričinović, Majur, Mišar, Orašac, Miokus, Dragojevac, Mrđenovac i Provo. Bimbašević je apelovao da se najpre obavi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evakuacija dece i žena, kako bi muškarci mogli da pomognu u evakuaciji.

U samom Šapcu situacija nije dramatična, ali jeste u pomenutim selima.

"Štab je doneo odluku da, svi kafići do opoziva ove naredbe ili prekida vanrednog stanja, budu zatvoreni. Svo radno sposobno stanovništvo treba da se, posle obavljene evakuacije dece, žena i starih ljudi, odazove pozivu da učestvuju u pojačavanju obaloutvde", naveo je je Bimbaševć.

Brigadni general Duško Žarković rekao je da trenutno nekoliko stotina pripadnika Vojske, uz druge građane, utvrđuje bedema u okolini Šapca, uzvodno na reci Savi.

"Nivo vode oko Šapca se smanjuje, ali to ne znači da je opasnost prošla. Bedemi su puni vode i preti realna opasnost da dođe do proboja." Noćas smo imali izuzetno tešku situaciju kod Čevrntije, koju je 500 vojnika uspešno saniralo za sada i sprečilo da se voda izlije i napravi katastrofu od ušća Drine ka Šapcu", rekao je Diković u Šapcu.

Šef Gradskog štaba za vanredne situacije u Šapcu, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, meštanima sela Drenovac koji su na spisku za seljenje, ali to nisu uradili, rekao je da je najbolje da sami odu do bedema i uvere se u to koliko vode propušta, ako ne veruju njemu.

"Donja zona bedema pretvorila se u blato, a curenje je prvi znak da bedem više nije siguran", rekao je Diković.

U kriznom štabu doneta je odluka da građani više ne učestvuju u odbrani Save nakon 20 časova, već da to rade vojska i policija, a doneta je i zabrana ulaska u zonu za privatna vozila.

"Zbog mogućeg proboja vode, građani su obavešteni da ako čuju signal za evakuaciju, krenu od bedema levo i desno, a da za sobom ostave materijalna dobra", dodao je Diković.

U Štabu su rekli da je proboj vode realna mogućnost, ali da nije došlo do toga, te nema mesta za paniku.

Predviđanja meštana u selima u okolini Šapca su jako pesimistična ne samo kada je u pitanju procena štete, već i zbog toga što oni strahuju da bi sela mogla biti žrtvovana i potopljena kako bi se zaštitila industrija u Šapcu.

U Srbiji se čeka poplavni talas Save na ulazu iz Hrvatske, ali problem pravi voda koja je praktično s leđa ušla preko njiva i polja.

Sava je na nekoliko mesta u Hrvatskoj probila bedeme i izlila se plaveći okolno tlo i ugrožavajući mesto Jamena u Srbiji. Ugroženo stanovništvo tamo je evakuisano, a meštani kažu da ta voda raste.

U Bostu nema evakucije pošto 8 buldožera pravi odbramneni nasip "potkovicu" visine 1,2m dužine 2,9km.

Iz šabačkih sela evakuisano 814 ljudi

Vladimirci traže vodu

Iz mačvanske opštine Vladimirci, koja se nalazi na bregu iznad puta Šabac - Valjevo, apeluju da im se hitno dostavi pijaća voda jer je voda iz vodovoda u tom mestu neispravna.

Od 15. maja do sinoć, sa područja šabačkih sela u kojima je naređena preventivna evakuacija stanovništva izvedeno je 814 ljudi, objavila je Gradska uprava.

Jedan deo ljudi odbija da posluša naredbu o evakuaciji, zbog čega Štab za vanredne situacije upozorava da je situacija takva da se nikome ko živi u blizini nasipa u ovom trenutku ne može garantovati bezbednost. Najverovatnije zbog nepridržavanja naredbi o evakuacijama, u Mrđenovcu i Krupnju dve osobe su izgubile živote.

Štab za vanredne situacije naložio je lokanoj samoupravi da od danas angažuje radnike javnih preduzeća na poslovima za koje nedostaje ljudstva za odbranu grada, kao što je punjenje vreća sa peskom i još jednom pozvao Šapčane da se prijave u što većem broju, u kasarni ili u Hali sportova "Zorka“.

Pošto vanredna situacija traje već više od dana i svi su izgledi da će potrajati još neko vreme, gradu je potrebna hrana i voda, čizme i obuća, stočna hrana, kao i pumpe za ispumpavanje vode iz objekata, pa je Štab pozvao sve koji su u mogućnosti, da upute pomoć. U ataru sela Mrđenovca, gde je naređena evakuacija ljudi, ostalo je 30 ovaca, 40 krava i oko 100 svinja koje je neophodno hraniti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hitna evakuacija meštana sela kod Šapca

Izvor: Mondo, 19.Maj.2014

Ljubiša Diković, naložio je danas hitnu evakuaciju meštana sela u slivu Save pored grada zbog problema na bedemima.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.