Hitna evakuacija: Vulkan bi mogao da eruptira u roku od nekoliko sati

Izvor: B92, 04.Mar.2024, 00:49

Hitna evakuacija: "Vulkan bi mogao da eruptira u roku od nekoliko sati"

Vlasti Islanda evakuisale su poznatu turističku atrakciju “Plava laguna” zbog obližnje seizmičke aktivnosti koja ukazuje na skoru vulkansku erupciju.

Nakon intenzivne seizmičke aktivnosti, magma je počela da teče u oblasti oko lagune, popularne geotermalne banje poznate po prelepoj plavoj toploj vodi.

"S obzirom na dubinu magme, koja je oko četiri kilometra, vulkan bi mogao da eruptira u roku od nekoliko sati", rekao je vulkanolog Torvaldur Tordarson za RUV, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a prenosi CNN.

U toku je evakuacija i obližnjeg grada Grindavik, navodi RUV.

Policija je saopštila da evakuacija teče po planu i da je poslednjih dana u gradu bilo svega nekoliko ljudi. Plava laguna je saopštila da će kompleks biti zatvoren najmanje do naredne nedelje, kada će biti izvršena ponovna procena opasnosti.

U novembru je Plava laguna zatvorena na nedelju dana nakon što je zabeleženo 1.400 zemljotresa u 24 sata. Smešten na specifičnoj lokaciji između evroazijske i severnoameričke tektonske ploče, dve najveće na planeti, Island je seizmičko i vulkansko žarište aktivnosti jer se ispod njegove površine dve ploče kreću u suprotnim smerovima.

Samo poluostrvo Rejkjanes ima šest aktivnih vulkanskih sistema. Ceo Island ima više od 30 aktivnih vulkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.