Hitan sastanak zbog pucnjave u Lukavcu

Izvor: B92, 16.Jun.2023, 17:28

Hitan sastanak zbog pucnjave u Lukavcu

Udžbenici moraju da promovišu vrednost nenasilničkog ponašanja, međuljudskih odnosa i rešavanja mirno sukoba, glase neki od zaključaka, usvojenih u Mostaru.

Oni su usvojeni na sastanku sa svim kantonalnim ministrima obrazovanja, a koji je organizovala federalna ministarka obrazovanja i nauke Jasna Duraković.

Hitan sastanak, na temu bezbednosne situacije u školama u FBiH, održan je nakon što je nekoliko dana ranije učenik (13), kako se sumnja, u Osnovnoj školi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (OŠ) "Lukavac Grad" u Lukavcu ispalio više metaka iz pištolja i ranio nastavnika engleskog jezika i pomoćnika školskog direktora Nedima Osmanovića (38), prenele su Nezavisne novine.

Zaključak današnjeg sastanka je i da se moraju nastaviti razvijati politike protiv nasilja, a ministarstva bi trebalo da razviju jasne politike protiv nasilja u školama, kao i da politike treba da obuhvate stroge sankcije za nasilnike. Ahmed Omerović, ministar obrazovanja Tuzlanskog Kantona, rekao je da je veoma važno da se zna da problem nasilja u društvu nije samo problem obrazovnih institucija. "Nasilje ne sme biti problem samo u Tuzlanskom kantonu.

U protekla dva dana mi smo se u našem kantonu osećali usamljeno. Treba da shvatimo da je nasilje problem svih u BiH", rekao je Omerović. Ministarka za vaspitanje i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota - Muminović rekla je da je bitno da unapredi razmenu dobrih praksi.

"Svedočimo često nasilju koje se događa i van škola. Škole ne mogu same da se nose sa izazovima koji dolaze", rekla je ona i dodala da smo svi "svedoci da ono što se desi u obrazovanju, ima posledice na celokupno društvo". Ministarka Duraković rekla je da od 1. septembra očekuje implementaciju određenih mera koje su usvojili.

Ona je rekla da će se u narednom periodu videti koliko psihologa i pedagoga fali. "Ne možemo imati samo jednog psihologa na 500 - 600 učenika. U četvrtak je redovno zasedanje Vlade FBiH, daću nalog da se svi uključe", rekla je Durakovićeva.

Inače, Kantonalno tužilaštvo u Tuzli predložilo je jednomesečni pritvor za oca dečaka iz Lukavca, osumnjičenog da je pucao i ranio nastavnika. Protiv oca deteta otvorena je istraga, a tužilac ga je ispitao.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.