Hit u Nemačkoj - elektrocikl

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Sep.2010, 02:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hit u Nemačkoj - elektrocikl

BEOGRAD -

Klasični bicikli dobijaju u Nemačkoj konkurenciju u svojoj električnoj varijanti - elektrobiciklu, prenosi Dojče vele.

Prodaja elektrobicikala u Nemačkoj raste, a modeli postaju sve lakši, brži, izdržljiviji. Uskoro će svaki peti Nemac voziti elektrocikl.

Elektrobicikle više ne prave samo zanesenjaci u malim radionicama - oni se već duže serijski proizvode u fabrikama. Potražnja je sve veća, rekao je Zigfrid Nojberger iz Udruženja proizvođača >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bicikala.

"Mislim da se može govoriti o bumu. Pre tri godine prodato je 70.000 električnih bicikala, ove godine biće prodato, kako se procenjuje, 180.000 komada", rekao je Nojberger.

Prošle godine, od ukupnog broja bicikala prodatih u Nemačkoj, četiri odsto su bili električni. Važna tržišta su i Holandija i skandinavske zemlje.

Najčešći tip su takozvani Pedelek - kada vozač okreće pedale uključuje se i električni motor. Takvi bicikli mogu da razviju i brzine nešto veće od 30 kilometara na sat i za njih, u Nemačkoj i većini zemalja, nisu potrebne vozačke dozvole.

Od presudnog značaja za razvoj Pedeleka bila je jedna tehnička inovacija.

"Pre četiri-pet godina počele su da se koriste litijum-jonske baterije što je bicikl učinilo mnogo praktičnijim, jer su baterije manje, a imaju veći kapacitet", rekao je Nojberger.

Tako pojedini elektrocikli mogu da pređu i 100 kilometara bez punjenja baterije, a često je moguće nositi i rezervnu bateriju sa sobom.

Od rasta prodaje imaju koristi svi - i nove specijalizovane fabrike i one stare koje takođe nude elektrobicikle.

Trenutno, potražnja je veća od ponude. Prema procenama stručnjaka, 2018. godine 20 odsto prodatih bicikala u Nemačkoj biće na elektropogon.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.