Izvor: Blic, 14.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Histerija: hir ili bolest?

Histerija: hir ili bolest?

Histerija je zagonetna nervna bolest koju je opisao još Hipokrat. Sama reč histerija potiče od grčke reči 'histerus', što znači materica. Još u antičkoj Grčkoj smetnje histerične prirode zapažene su prvobitno kod mladih udovica, pa se poremećaj dovodio u vezu s nezadovoljenim seksualnim nagonom. Stoga se dugo verovalo da od histerije boluju samo žene, iako ona pogađa oba pola. Savremena medicinska statistika govori da na 10 histeričnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << žena dolazi jedan muškarac histerik. Ali kod jačeg pola bolest ima težu formu. Inače, od histerije boluje približno osam odsto stanovništva.

Histerija je oblik neurotične mentalne bolesti koja se može ispoljavati kao fizičko oboljenje praćeno raznim psihološkim poremećajima, bez ikakvog organskog oboljenja u njihovoj osnovi.

Danas psihijatri histericima nazivaju:

Histerične ličnosti

To su osobe koje se od rođenja odlikuju impulsivnim crtama karaktera, razvijenom i pomalo uvrnutom maštom. U osnovi histeričnog karaktera leži psihička i emocionalna nezrelost. Takve osobe imaju stalnu težnju za isticanjem, skretanjem pažnje na sebe: svi doživljaji imaju dramatičan karakter i samo se njima uvek nešto neobično dešava. To je zapravo nezreo način reagovanja, želja da se bude u centru pažnje i da se takvoj osobi svi dive. Njima se preporučuje psihoterapija da bi im se pomoglo da koriguju ponašanje i lakše se adaptiraju u društvu. Histerična neuroza

To stanje može biti i urođeno i stečeno. Neretko se prvi put pojavljuje u detinjstvu kad dete dobija napad besa, pada na pod, počinje da se bacaka, udara sve oko sebe i histerično plače. Takvo ponašanje se mora preseći u korenu. Kako? Jednostavno sačuvajte hladnokrvnost i ostanite potpuno ravnodušni. Jednostavno se sklonite i nastavite da radite svoj posao. Kad ostane bez publike, dete će se samo smiriti.

Histeriku je uvek potreban auditorijum, jer bez njega gnev brzo splasne. I, naravno, dete sa simptomima histerične neuroze obavezno treba lečiti, jer će se sa uzrastom stanje samo pogoršavati.

Histerična psihopatija

To su najteži slučajevi oboljenja. Histerični napadi takvih bolesnika imaju grub, brutalan karakter - s gubitkom svesti, narušenom sposobnošću kretanja (odjednom im se oduzimaju noge), pa čak i izvijanjem tela u obliku mosta. Ti ljudi nisu prevaranti, niti glume ludilo: njima je zaista potrebna pomoć psihijatra.

Kako prekinuti histerični napad

Ako je moguće, histerika treba ostaviti samog i napad će se, bez odgovarajuće publike, stišati sam od sebe. Lakši histerični napad može da prekine nagli, iznenadni bol: recimo, treba mu jako stisnuti ruku, bolno ga uštinuti ili čak ošamariti. Pokušaj da se uspostavi dijalog i molbe da se smiri samo će još više razdražiti histerika. Zanimljivo je da histerični napad mnogo teže pada okolini nego samom bolesniku. On se često ni ne seća napada, dok se okolina još dugo nalazi pod utiskom dramatične situacije.

Kako razlikovati histerika od galamdžije

Histerik je rođeni glumac, osoba koja ne ume da vlada sobom. Napad nastupa iznenada, za njega nije uvek potreban povod, ali je uvek neophodna publika. Bolesnik pada, ali se obično nikad ne ozledi, počinje da mlatara nogama i rukama, da se uvija celim telom, da škrguće zubima. Pri tom drži čvrsto zatvorene kapke i pritiska ih ukoliko neko pokuša da ih otvori. Napad ne može da prekine snagom volje, a kad sve prođe, seća se samo fragmenata i ne može da objasni zašto se to dogodilo. Napad je ponekad praćen znojenjem, lupanjem srca, osećajem stezanja knedle u grlu, dolazi do pogoršanja motorike, tikova, drhtavice itd. Napad može da traje od nekoliko minuta do nekoliko sati. Posle oseća kajanje i grižu savesti. Jedino rešenje za ovakve osobe jeste odlazak kod psihijatra. Pametno odabrana terapija i psihoterapija može da proredi i znatno ublaži napade.

Galamdžija i svađalica nije psihički bolesnik, već osoba koja ima emocionalni problem. Dok histerik dobija napad samo s određenim povodom, dotle je kavgaždija uvek naprasit i agresivan. Za razliku od pravog histerika, on uvek postavlja jasne zahteve, čak čitav spisak tih zahteva. Iako izgleda razjareno, on zapravo savršeno može sebe da kontroliše. Za čas se smiri čim dobije šta je tražio ili, naprotiv, ako oseti da mu okolina odlučno pruža otpor. Kolege mogu da ga obuzdaju socijalnim merama, recimo ako zaprete da će da pozovu miliciju. Posle frke koju je podigao, kavgadžija se seća svake reči. Ne oseća kajanje, niti stid. Šta s njim da se radi? Ne treba nasedati na provokacije, potrebno je čvrsto ostati pri svom stavu, ne dozvoliti nasilniku da vama manipuliše. CDC/JS



Podešavanje modema


Imam jedan veliki problem, pa bih vas molio da mi pomognete. Problem je sledeći. Nedavno mi je pregoreo modem i zamenio sam ga drugim. Uključio sam računar i mislim da sam uredno prošao instalaciju drajvera. Međutim, kad god pokušam da se konektujem na Internet, izbacuje mi poruku o grešci. Šta da radim?

Rade



Pošto niste naveli o kom broju poruke je reč (uz svaku poruku o grešci a vezanoj za modem ispisuje se broj), uzećemo u obzir dva moguća problema. Prvi je vezan za postavku aktivnog modema pošto je vrlo moguće da je u sistemu ostao zapamćen stari modem. Kliknite na 'Start - Control panel' i iz dobijenog prozora odaberite 'Network connections'. Desnim klikom odaberite 'Properties' konekcije koju pokušavate da ostvarite. Prozor koji se dobija sadrži podešavanja same konekcije. Na prvoj kartici vrši izbor modema preko kojeg će biti pozvan provajder, pa obratite pažnju na to da li je postavljen odgovarajući modem. Ukoliko nije, klikom na padajuću listu 'Modem', odaberite odgovarajući i potvrdite sa OK. Drugi problem je razlika standarda centrale naše zemlje i zemalja koje imaju 'Dial tone' (predstavlja konstantan ton po podizanju slušalice). Da bi ovaj problem bio rešen, uradite desni klik na 'My computer' i odaberite 'Properties'. U 'System properties' prozoru odaberite karticu 'Hardware', a potom kliknite na taster 'Device manager'. Lista koju dobijate je razgranat prikaz delova računara. Kliknite na '+' ispred stavke 'Modems', a potom desni klik, pa 'Properties' na novoinstaliranom modemu. Kartica 'Modem' u sekciji 'Dial control' sadrži polje za potvrdu 'Wait for ial tone before dialing' koje treba isključiti. Potvrdite sa OK i pokušajte ponovo. Ukoliko još imate problema sa povezivanjem na Internet, proverite da li imate dovoljno vremena kod provajdera. Poslednja ujedno i najmanja verovatnoća jeste neispravan modem, pa ga u ovom slučaju treba zameniti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.