Hi­rurg pri­ve­den zbog mi­ta od 300 evra

Izvor: Politika, Tanjug, 02.Sep.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hi­rurg pri­ve­den zbog mi­ta od 300 evra

Dok­tor Mi­lo­rad Pe­tro­vić sum­nji­či se da je uzeo no­vac od še­zde­set­še­sto­go­di­šnje pa­ci­jent­ki­nje za ope­ra­ci­ju žuč­ne ke­se

Zbog sumnje da je primio mito za obavljanje laparaskopske operacije žučne kese juče u Beogradu uhapšen je dr Milorad Petrović, vanredni profesor beogradskog Medicinskog fakulteta i načelnik Osmog odeljenja Prve hirurške klinike Kliničkog centra Srbije.

Ovo je potvrdio i dr Đorđe Bajec, direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << KCS, koji je na vanrednoj konferenciji za novinare naglasio da je dr Petrović trenutno u pritvoru, ali i da ga je Uprava KCS suspendovala. Kako se nezvanično saznaje, dr Petrović je uhapšen zbog primanja mita od 300 evra.

– Njegova sudbina je u rukama policije i tužilaštva. Ako se uspostavi da su istinite sumnje da je od jedne pacijentkinje tražio mito, KCS neće stati iza tog lekara, jer se svim silama borimo protiv korupcije. Naša ustanova je ogroman sistem, ima 7.500 zaposlenih i teško je sve to držati pod kontrolom da se ne dešavaju ovakve stvari. Takvih slučajeva ima sporadično i mi činimo sve da ih sprečimo. Trudimo se da stvorimo što bolje uslove za rad – rekao je dr Bajec.

Šezdesetšestogodišnja pacijentkinja od koje je dr Petrović navodno tražio mito, operisala je žučnu kesu 24. avgusta na Prvoj hirurškoj klinici, a iz bolnice je otpuštena tri dana kasnije. Dr Bajec kaže da ne zna detalje o ovom slučaju i da ga policija o tome nije obavestila, kao i da je bio u operacionoj sali u trenutku hapšenja.

– Operacija žučne kese se ne plaća, već samo participacija. Republički zavod za zdravstveno osiguranje je to procenio kao rutinsku operaciju. Naplaćuje se jedino lečenje pacijenata iz Republike Srpske, Crne Gore i naših ljudi ukoliko žele neku posebnu proceduru koja nije predviđena zdravstvenim osiguranjem. To se obezbeđuje kroz dopunski rad – dodao je direktor KCS.

Dr Petrović, inače specijalista opšte hirurgije, radi u KCS od 1985. godine, a neko vreme je načelnik osmog, odnosno Odeljenja za gastrointestinalnu hirurgiju Prve hirurške klinike.

----------------------------------------------------------------

Lekari sve češće pred sudom

Ovo je drugi slučaj da je neki doktor optužen zbog traženja mita za operaciju žučne kese. Naime, pre osam godina je dr Dragan Gavrilović iz Užica uhapšen jer je pacijentu za tu intervenciju naplatio 300 nemačkih maraka.

Policija je u martu privela dr Angela Božilova, načelnika hirurgije u šabačkoj Opštoj bolnici, zbog sumnje da je uzeo 150 evra pacijentkinji za operaciju hernije.

Pre osam meseci zbog traženja mita od 500 evra uhapšen je dr Eugen Slavik (62), tadašnji načelnik operacionog bloka Instituta za neurohirurgiju KCS i vanredni profesor Medicinskog fakulteta. Dr Slavik je optužen da je od oca desetogodišnjeg dečaka tražio pomenutu sumu radi operacije tumora u grudnom košu.

Dr Miloš Radović, iz Ginekološko-akušerske klinike KCS u Višegradskoj ulici, osuđen je na godinu dana zatvora prošle godine, a nezvanično se saznaje da je za vreme saslušanja izjavio da jeste primio 150 evra za obavljanje prekida trudnoće, ali ne kao mito – već kao čast.

Hapšenja nisu zaobišla ni lekare sa Vojnomedicinske akademije. Vojnobezbednosna agencija i Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala,u nastavku istrage protiv „vojne mafije” u aprilu su uhapsili šestoro osumnjičenih, među kojima je bio i pukovnik doktor Miroslav Radovanović (58), tadašnji načelnik Klinike za neuropsihijatriju na VMA u Beogradu.

D. Da­vi­dov-Ke­sar

[objavljeno: 03/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.