Izvor: B92, 27.Avg.2010, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hipo prala novac sa Balkana

Beč -- Hipo Alpe Adria banka je prala novac klijenata pretežno sa prostora bivše Jugoslavije, piše austrijska štampa.

Tragovi sumnjivih transakcija Hipo banke stalno su vodile ka Lihtenštajnu, zaključak je bečki "Kurir" koji je sproveo sopstvenu istragu.

U Lihtenštajnu je ta banka imala sestrinsku firmu, koja je pretežno služila samo jednom poslu, a to je administracija imovine dobrostojećih klijenata sa prostora bivše Jugoslavije.

"I to u on >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ofšor poslu", to jest preko poreske oaze", kako proizilazi iz izveštaja ekonomskih revizora "Ernst i Jang", koji je 2007. napravljen za tadašnjeg kupca banke "Bajriše LB

Hipo koncern nije imao nikakvog izaslanika za borbu protiv pranja novca, a 2007. je uporedjivana lista klijenata u Austriji i Lihtenštajnu sa listom embarga UN i EU, i ustanovljeno je da sistem u više desetina slučajeva upozoravao na to.

U to vreme je Tilo Berlin, koji je završio posao prodaje Hipo nemačkoj banci, već bio šef Hipo grupacije.

Berlin je, navodno, jedan deo te banke prodao sam sebi, što njegov advokat Volfgang Brandšteter odbacuje, dodajući da te glasine nisu ništa novo, da su potpuno pogrešne i da su u medjuvremenu opovrgnute.

Berlin se dovodi u vezu sa pranjem novca švercera narkotika Darka Šarića, koji je preko ove banke oprao 100 miliona evra, kako tvrde austrijski mediji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.