Hiljade žalbi Šabiću

Izvor: B92, 07.Nov.2014, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hiljade žalbi Šabiću

Broj žalbi koje stižu povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću broje se hiljadama.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ukazao je da iako ima pomaka i do informacija se danas lakše dolazi nego pre pet godna, nije dobro što se broj žalbi koje dobija još uvek broji hiljadama.

"Nije dobro što veoma često odmah posle prve intervencije Poverenika, posle pitanja zašto je nekom uskraćena informacija, vlasnik kaže - pa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobro daćemo. Znači nedostajalo je samo malo dobre volje", rekao je Šabić na debati u Novom Pazaru na kojoj je predstavljen ključni nalaz godišnjeg izveštaja Poverenika.

On je istakao da je pravo javosti i građana da zna šta vlast radi, pogotovo kako raspolaže javnim dobrima i to pravo ne sme da zavisi ni od čije dobre volje.

Šabić je ukazao i da se Zakon o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja pokazao kao efikasno sredstvo i da ga građani i novinari masovno koriste.

Zakon o slobodi pristupu informacija od javnog značaja je jedini zakon koji ne može da prekrši običan građanin, već samo funkcioner, naglasio je on.

Obzirom da ministarstva u poslednje tri godine nisu procesuirale "nijedan od hiljadu i jednog prekršaja", to je, treba otvoreno reći, poziv na kršenje zakona i zbog toga 93 odsto uspešnih intervencija Poverenika zvuči neverovatno, dodao je Šabić.

"Ne može se strogoća trenirati na građanima, ne može se priča o primeni zakona i disciplini manifestovati na građanima, ako politička elita ne daje primer", nagalsio je Poverenik.

Šabić je rekao da Novi Pazar, gde je razgovarao o ljudskim pravima iz ugla žitelja tog grada, nije sredina iz koje Poverenik dobija mnogo žalbi, a da li to znači da je komunikacija sa vlašću dobra ili ne, to građani treba da procene.

"Ja svakako preporučujem organima vlasti da što vise informacija učine dostupnim i da ne čekaju da ih mediji ili građani traže", rekao je Šabić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.