Hiljade u Podgorici odaju poštu Amfilohiju, Vučić dolazi na sahranu

Izvor: VOA, 31.Okt.2020, 17:20

Hiljade u Podgorici odaju poštu Amfilohiju, Vučić dolazi na sahranu

Hiljade vjernika i poštovalaca preminulog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija okupilo se u subotu kod Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici kako bi mu odali posljednju počast uoči sjutrašnje sahrane kojoj će, prema najavama, prisustvovati i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Tijelo preminulog mitropolita SPC prethodno je dopremljeno iz Cetinjskog manastira, nakon što je u novoizabrani administrator mitropolije, episkop Joanikije, povodom smrti Amfilohija služio liturgiju u prisustvu sveštenstva, monaha, monahinja i vjernika, kao i mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore, Zdravka Krivokapića. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je na Instagramu da za nekoliko sati putuje u Podgoricu, gdje će prisustvovati sahrani mitropolita Amfilohija, te da će prilikom toga razgovarati sa predstavnicima srpskog naroda u Crnoj Gori. Sjutrašnji Vučićev dolazak u Crnu Goru biće prvi otkad je srpski predsjednik stupio na neku od visokih državnih funkcija, podsjeća RTCG, a pored Vučića, sahrani će prisustvovati i partijarh SPC Irinej koji će ujutru u 9 sati u Hramu služiti liturgiju. Povodom najave dolaska Aleksandra Vučića, episkop Joanikije saopštio je njegov dolazak značio “još bolje i bliskije odnose Srbije i Crne Gore”, ocjenjujući da “narod to želi”. Dolazak Vučića i visoke delegacije Vlade Republike Srbije na sahranu Amfilohija najavila je i Ambasada Srbije u Crnoj Gori, koja je istakla da je prisustvo najviših zvaničnika Srbije “od izuzetne važnosti s obzirom na značaj i ulogu mitropolita Amfilohija za srpski narod, crkvu i državu". Uoči sjutrašnje sahrane mitropolita SPC u Crnoj Gori, Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti uputilo je izraze saučešća sveštenstvu i vjernicima MCP i pozvali gradjane da se pridržavaju epidemioloških mjera da bi zaštitili svoje zdravlje i živote svojih najbližih. 82-godišnji Amfilohije preminuo je u petak u Kliničkim centru od posljedica upale pluća izazvane infekcijom Kovid 19.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Podgorica: Vjernici Srpske crkve odaju poštu mitropolitu Amfilohiju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 31.Okt.2020

Zemni ostaci mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija prenijeti su iz Cetinjskog manastira u hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Hiljade vjernika je došlo da se pokloni njegovom odru. Amfilohije će, po njegovoj želji, biti sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.