Hiljade građana protestuju zbog glasanja koje je uzdrmalo nemačku politiku

Izvor: B92, 15.Feb.2020, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hiljade građana protestuju zbog glasanja koje je uzdrmalo nemačku politiku

Nekoliko hiljada građana okupile su se u istočnoj Nemačkoj da bi protestovale zbog smene ppularnog guvernera jedne savezne države.

Njega su svrgli poslanici krajnje desnice i dve centrističke stranke.

Govornici na skupu koji je sindikat organizovao u ;u nemačkom gradu Erfurtu, oštro su kritikovali kancelarku Angelu Merkel, njene Hrišćanske demokrate s desnog centra i "pro-biznis" Slobodarsku demokratsku stranku zbog uloge njihovih poslanika u Tiringiji u uklanjanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << guvernera.

Kandidat Slobodarske demokratske stranke (FDP) neočekivano je dobio većinu kada je Skupština Tiringije 5. februara glasala o izboru guvernera. Poslanici krajnje desničarske stranke Alternativa za Nemačku takođe su podržali kandidata FDP, a čak ne ni svog sopstvenog kandidata.

Odluka poslanika Hrišćansko-demokratske unije u Tiringiji da glasaju zajedno s članovima Alternative za Nemačku široko je osuđena kao kršenje zabrane saradnje sa krajnje desničarskim strankama.

Taj potez je doveo ;do ostavke nekoliko nemačkih političara, uključujući nameravanu naslednicu Angele Merkel, Anegret-Kramp Karenbauer. Lider Hrišćanskih demokrata u Tiringiji takođe je najavio ostavku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.