Hiljade Sirijaca se vratilo u Homs

Izvor: RTS, 10.Maj.2014, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hiljade Sirijaca se vratilo u Homs

Na hiljade Sirijaca vratilo se u grad Homs posle gotovo dve godine, nakon što su pobunjeničke snage napustile taj grad, koji je ponovo stavljen pod kontrolu sirijskih vlasti.

Veliki broj žena i muškaraca noseći sa sobom odeću i druge stvari vratili su se u svoje domove, oputužujući protivnike sirijskog predsednika Bašara el Asada da su im pokrali stvari iz kuća, prenosi Tanjug.

Trupe sirijske vlade ušle su juče u poslednja područja starog dela grada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Homsa koji se donedavno nalazio pod vlašću pobunjenika, u sklopu dogovora koji je garantovao opozicionim borcima bezbedan izlazak iz grada.

Od srede oko 1.700 pobunjenika napustilo je Homs, preneo je AP.

To je bilo prvo povlačenje pobunjenika iz jednog velikog sirijskog grada od izbijanja pobune pre više od tri godine.

Sporazum o Homsu nije prvi dogovor između vlade i pobunjenika - više prekida vatre dogovoreno je u predgrađima Damaska, ali ovo je prvi put da su se pobunjenici povukli iz jedne oblasti koju su kontrolisali u skladu sa sporazumom sa vladom.

Prema procenama nevladine organizacije Sirijska opservatorija za ljudska prava, u Homsu je tokom dvogodišnje opsade poginulo skoro 2.000 ljudi.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

U Homs se vratilo na hiljade Sirijaca

Izvor: Akter, 11.Maj.2014, 00:43

Na hiljade Sirijaca vratilo se u grad Homs posle gotovo dve godine, nakon što su pobunjeničke snage napustile taj grad, koji je ponovo stavljen pod kontrolu sirijskih vlasti

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.