Hiljade Palestinaca protestovalo na granici Gaze

Izvor: B92, 28.Jun.2019, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hiljade Palestinaca protestovalo na granici Gaze

Hiljade Palestinaca protestovalo je duž osetljive granice između pojasa Gaze i Izraela

Devetnaest demonstranata je ranjenom bojevom municijom, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Tokom demonstracija palestinski mladići su puštali balone sa zapaljivim materijalom preko granice i prilazili dobro čuvanoj ogradi na nekoliko mesta. Izraelski vojnici su na njih pucali i rasterivali ih suzavcem.

Ranije danas Izrael je objavio da je obnovio snabdevanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gorivom jedine električne centrale u pojasu Gaze i da je proširio ribolovnu zonu u Sredozemnom moru i tako ublažio nedavno uvedena ograničenja toj blokiranoj palestinskoj teritoriji.

Jedan neimenovani izraelski zvaničnik je potvrdio palestinske izveštaje da je obnovljeno snabdevanje gorivom koje je prekinuto početkom ove sedmice, i da je ribolovna zona proširena sa deset na 15 nautičkih milja.

On je rekao da je zauzvrat islamski ekstremistički Hamas koji vlada Gazom, "obećao da će zaustaviti napade na Izrael" - balone sa zapaljivim materijalom koji preleću granicu izazivajući požare na jugu Izraela.

Hamas je rekao da neće dozvoliti da "okupator odstupi od uslova" prekida vatre dogovorenog uz posredovanje Egipta, Katara i UN.

U maju je iz pojasa Gaze ispaljeno na stotine raketa i minobacačkih projektila na Izrael na šta je ta zemlja odgovorila udarima iz vazduha. Bila je to najveća eskalacija nasilja od rata u Gazi 2014. godine.

Posrednici su pokušavali da smanje napetost kako bi prevladalo zatišje na granici i da ne bi izbio novi, četvrti rat otkako je Hamas 2007. godine silom preuzeo kontrolu nad Gazom, pobedivši snage lojalne umerenijem Fatahu.

Nezvanični prekid vatre predvidja zatišje u zamenu za izraelske mere u cilju poboljšanja uslova života u palestinskoj enklavi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.