Hiljade Palestinaca napustilo sever pojasa Gaze

Izvor: B92, 14.Okt.2023, 16:37

Hiljade Palestinaca napustilo sever pojasa Gaze

Hiljade Palestinaca napustilo je danas sever Pojasa Gaze, u iščekivanju izraelskog kopnenog napada na tom području.

Izrael je dao celokupnom stanovništvu severne polovine Pojasa Gaze, koji uključuje najveće naselje u enklavi, grad Gazu, rok do subote ujutru da se preseli na jug, preneo je Glas Amerike.

Izrael je najavio preko noći da će garantovati bezbednost Palestincima koji beže iz tog područja preko dva glavna puta do 16.00 časova po lokalnom vremenu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Oko Pojasa Gaze, izraelski rezervisti spremaju se za sledeću fazu operacija", rekao je danas portparol izraelske vojske potpukovnik Džonatan Konrikus.

U subotnjem izveštaju izraelskog lista "Harec" navodi se da je izraelska vojska izvukla tela nekoliko Izraelaca u racijama, tokom kojih su trupe navodno uništile, kako je navedeno, "terorističku infrastrukturu i odrede".

Vojska je saopštila da islamistički militanti Hamasa drže više od 120 civila kao taoce u Gazi. Stambeno naselje Tel Al-Hava u gradu Gazi, delu područja za koje je Izrael naredio da bude evakuisano, bombardovano je tokom noći i pogođeno je nekoliko kuća, kažu stanovnici na platformama društvenih medija.

U Kan Junisu, u južnom pojasu Gaze, izraelski avioni su izvršili udar na četvorospratnu zgradu, ubivši i ranivši nekoliko ljudi. Izraelska vojska saopštila je danas da je ubila dva komandanta Hamasa koji su stajali iza prekograničnog smrtonosnog napada na Izrael pre nedelju dana.

Vojska je saopštila da su eliminisani Merad Abu Merad, koji je bio šef vazdušnog sistema Hamasa, i Ali Kadi, komandir čete komandosa. Izrael je obećao da će uništiti militantnu grupu Hamas koja kontroliše Gazu u znak odmazde za divljanje boraca te grupe, koji su pre nedelju dana upali u izraelska mesta, ubili 1.300 ljudi, uglavnom civila, i zarobili desetine talaca.

Ujedinjene nacije su procenile da je desetine hiljada Palestinaca krenulo na jug iz severne Gaze nakon izraelske naredbe u petak, uz 400.000 stanovnika Gaze koji su već raseljeni ranije ove nedelje. Kaže se da više ne smatraju da su prostorije UN u severnoj polovini Gaze zaštićene.

UN i druga tela pozvali su Izrael da ukine potpunu opsadu Gaze kako bi pomoć mogla da stigne. Libanska vojska saopštila je u subotu da je Izrael u petak lansirao projektil koji je pogodio civilni automobil i ubio Rojtersovog video-novinara Isama Abdalaha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.