Izvor: Nezavisne Novine, 02.Apr.2017, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hiljade Mađara na ulicama, brane Sorošev univerzitet

BUDIMPEŠTA - Nekoliko hiljada mađarskih i stranih studenata protestovalo je u Budimpešti zbog Nacrta zakona o visokom obrazovanju.

Taj Nacrt mogao bi da dovede u pitanje rad univerziteta čiji je osnivač američki milijarder Džordž Soroš.

Oni su iskazali podršku Centralnoevropskom univerzitetu (CEU), koji je osnovao Soroš i koji svake godine upiše preko 1.400 studenata iz 108 zemalja.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da smatra da se ideologija >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << američkog milijardera mađarskog porijekla kosi s njegovim naporima da pretvori Mađarsku u "liberalnu državu", navodi agencija AP.

Demonstranti su prošetali do Korvinovog univerziteta.

Profesor Danijel Dik rekao je da predloženi nacrt zakona može da dovede do zatvaranja CEU-a, navodeći da je to "udarac vlade protiv svih mađarskih univerziteta".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.